Het regent lintjes in Purmerend: negen inwoners gedecoreerd

Burgemeester Ellen van Selm heeft voorafgaand aan Koningsdag negen bewoners van de gemeente een lintje mogen overhandigen. Eén bewoner (Jeroen de Bruin) werd Ridder, de overige acht Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: Jeroen de Bruin. Lid in de Orde van Oranje-Nassau: Dick Blokker, Gerdien van Delden-Workum, Conny Dijkstra, Tjeerd Glastra, Remco Mol, Joop Peijnenburg, Maria Wals-de Vries en Kees Pruis.

Thuis op bezoek

De gelukkigen waren dinsdagmiddag door een persoonlijk bezoek van de burgemeester al op de hoogte gesteld van het heugelijke feit. Dat leverde begrijpelijkerwijs grappige verwarring op. Want zoals de burgemeester in haar inleiding schetste “werken de decorandi liever achter de schermen en gunnen ze andere actieve vrijwilligers de eer”. Als dan ook nog uit één vereniging twee vrijwilligers een lintje krijgen, is de verwarring compleet. “U bent verkeerd hoor, u moet ongetwijfeld bij Gerda zijn”, was de onthutste reactie van Jeroen. 

Initiatiefnemers

Nieuw dit jaar was dat de initiatiefnemers, de mensen die de formele aanvraag indienen, en ondersteuners ook in het zonnetje werden gezet. Van Selm: “Er gaat een zorgvuldige en langdurige procedure aan vooraf. Elke aanvraag moet ondersteund worden door anderen.” 

Tekst gaat verder onder de foto.

Vorig jaar

Ook bewoners die vorig jaar een lintje hadden ontvangen waren uitgenodigd. “De dag zelf gaat door alle emotie als een film aan je voorbij. Daarom is het goed om dit nog een rustig op afstand her te beleven”, aldus de burgemeester. 

De uitreiking heeft een formeel karakter. De burgemeester reikt de onderscheidingen aan de ridder en leden immers uit namens de Koning. De ambtsketen vertoonde bij deze gelegenheid ook het landswapen. Toch bleef het een ontspannen karakter houden. “Als de kinderen behoefte hebben om even een rondje te rennen of geluid maken, laat ze gerust hun gang gaan”.

Evert Ruis was bij de lintjesregen en maakte een fotoreportage.