Honderden dode en verwaarloosde vogels weggehaald uit Purmerendse achtertuin

De Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) heeft vorige week meer dan 250 vogels uit een Purmerendse achtertuin in bewaring genomen. De vogels leefden in 'veel te krappe en smerige volières'. De eigenaar heeft vrijwillig afstand gedaan van de dieren.

Na een melding kwamen de inspecteurs bij de Purmerendse woning. "Wat we aantroffen in de volières in de achtertuin is zeer ernstig", vertelt een woordvoerder van de LID. "De volières waren vol met ontlasting, er liepen muizen rond en er lagen zelfs stervende en dode dieren op de grond." Volgens de inspectiedienst gaat het om 253 vogels, waarvan zo'n 240 gras- en valkparkieten en een tiental bleekkoprosella's en roodvoorhoofdkakariki's. "Ze werden illegaal verhandeld."

De woordvoerder wil niet zeggen waar in Purmerend de vondst is gedaan. "Inmiddels zijn de vogels bij een opslaghouder. Ze moeten medisch onderzocht worden en zodra ze beter zijn, wordt er gezocht naar een nieuwe eigenaar."

Kosten

De kosten, die kunnen oplopen tot duizenden euro's, zullen verhaald worden op de huidige Purmerendse eigenaar van de vogels. "Het gaat om kosten voor transport, onderdak en medische hulp. Meestal is er geen kwade opzet, omdat de eigenaren vaak niet doorhebben hoe ernstig de situatie is."