Identiteitsfraude brengt Opgelicht naar Purmerend

In de Opgelicht-uitzending van dinsdag 31 augustus werd aandacht besteed aan oplichting via nep-vacatures. De fraude bracht het AVROTROS-programma richting alleen maar Purmerendse adressen.

Via social medium Instagram vond Nienke een vacature. Een bedrijfspagina beheren, dat leek haar wel wat dus reageerde ze op de oproep van ‘Socialmediapromotors’. Per sms ontving ze instructies met betrekking tot de documenten die ze moest opsturen, waaronder een kopie van haar identiteitsbewijs en een bankafschrift. Zonder twijfels verstuurt Nienke de papieren, maar ze hoort nooit meer iets van het bedrijf. Er blijken vier bankrekeningen in Nederland en Litouwen, telefoonabonnementen en een lening op haar naam te staan. Ze verzamelt samen met haar bank bewijs en gaat naar de politie. Enkele dagen later informeert ze naar de status van het onderzoek; het is vroegtijdig gestopt.

Nienke is wanhopig en schakelt Opgelicht in. Het televisieprogramma is wekelijks te zien op NPO 1 en wordt gepresenteerd door Jaap Jongbloed. De redactie van het programma gaat op onderzoek uit en achterhaald meerdere adressen. Allemaal in Purmerend.

Uitzending

Niet alleen komen verschillende Purmerendse adressen voorbij, ook wordt er door de oplichters gepind vanuit de stad. In de uitzending van 31 augustus brengt Opgelicht een bezoek aan onder andere meerdere adressen in Purmer-Noord. Tijdens de zoektocht vallen regelmatig dezelfde namen. Personen die via de bankrekeningen of telefoonabonnementen betrokken zijn geraakt bij de zaak.

Aan Opgelicht laat de politie weten geen vorderingen in het onderzoek gemaakt te hebben. Wel is er opnieuw aandacht voor de zaak.

Oproep

Opgelicht roept op om nooit zomaar persoonlijke gegevens met iemand te delen. Daarnaast wordt opgeroepen om melding te maken van identiteitsfraude bij politie en het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude.

Foto: Nico Kroon