RTV Purmerend.nl

In dorpsvisies van Noord- en Westbeemster louter bescheiden wensen

Noord- en Westbeemster zijn fijne plekken om te wonen; hechte gemeenschappen met een bloeiend verenigingsleven. Geen weidse vergezichten maar bescheiden wensen. Zo typeert wethouder Aagje Zeeman (CDA) de ontvangen reacties op de dorpsvisies van Noord- en West Beemster. Zeeman: ‘Bescheiden wensen die te maken hebben met het behoud van het verenigingsleven en de hechte gemeenschap’. De dorpsvisies zullen tot aan 2040 de kaders vormen waaraan alle toekomstige plannen voor de dorpskernen getoetst worden.  

Vanuit beide dorpskernen is er de vraag naar meer woningen, maar dan wel kleinschalig of zoals Zeeman (CDA) het noemt: ‘Woningbouw het liefst voor eigen mensen, die hier ook actief worden. Gebeurt er niets dan is er geen toekomstperspectief’.

Komen er geen woningen, dan is er geen toekomstperspectief

• Wethouder Aagje Zeeman (CDA)

Voor inwoners van Noordbeemster gaat de wens uit naar woningbouw op de kavel van de Bonte Klaver (voormalige basisschool) maar dan wel met dorpshuis en gemeenschappelijke buitenruimte. Of de niet al te ver gelegen benzinepomp daarvoor een obstakel vormt, moet nog verder onderzocht worden. Een ander voorbeeld van een kleine wens; het creëren van extra parkeergelegenheid voor restaurant Stoer. Onontbeerlijk want het restaurant trekt veel mensen uit de regio en brengt inkomsten en levendigheid.

Westbeemster waar zo’n beetje alle voorzieningen gecentreerd zijn rond de monumentale kerk vraagt om meer woningbouw. Niet als doel op zich maar als hoop op nieuwe instroom voor de school en  het verenigingsleven. Voor de inwoners cruciaal, want op die wijze kan ‘West’ zijn eigenheid behouden.

Voor woningbouw met een omvang van 100 woningen is de kerk met monumenten status een sta in de weg. Door het teruglopend leden aantal en achterstallig onderhoud een enorme kostenpost. Allerlei mogelijke oplossingsvarianten zijn genoemd zoals wonen in de kerk, rond de kerk of op de parochiegronden. Waarbij het behoud van de Wereldtuin en de volkstuinen hoog op de wensenlijst staat. Zeeman: ‘ Dan gaat het over plekken van bezinning en ontmoeting’.  

Vanaf 21 juni tot en met 2 augustus 2021 is het mogelijk om een inspraakreactie te geven op de dorpsvisies. Daarna gaan ze terug naar Burgemeester en wethouders (B&W) van Beemster. In de gemeente raad van september valt het definitieve besluit. De visies vormen vanaf dat moment de kaders waaraan alle ruimtelijke ontwikkelingen getoetst zullen worden. Reacties zijn te richten aan
B&W, afdeling Ruimtelijke Domein, t.a.v. Peter Blankestijn, Postbus 7, 1462 ZG Middenbeemster.