Indoorsteenwerpen in Middenbeemster

Als het weer het niet toelaat om buiten te gooien, speelt steenwerpclub ’t Mikpunt uit Middenbeemster binnen. Café de Oude Munt aan de marktpleinen is al jaren de thuisbasis voor deze levendige vereniging.

Steenwerpen is een traditionele bezigheid. Voorheen beoefend in diverse Noord-Hollandse gemeentes. Helaas neemt de belangstelling de afgelopen jaar af en is het aantal clubs op de vingers van één hand te tellen. ’t Mikpunt in Middenbeemster is daarin wellicht en uitzondering. Het aantal leden is kortgeleden weer fors toegenomen. Mede dankzij leden van buiten de droogmakerij die hun eigen vereniging zagen verdwijnen.

Wat ongetwijfeld meespeelt is het ongekende evenement op de dinsdagmiddag in de Feestweek. Dan beoefenen meer dan duizend belangstellenden dit spelletje.

Eenvoud

De kracht zit hem in de eenvoud. Het paaltje moet vanaf een bepaalde afstand met een worp van een steen, tegenwoordig ook van kunststof, rechtstreeks omgegooid worden. De laatste jaren is er een noviteit aan toegevoegd. Op de steen ligt een dobbelsteen. Het aantal ogen van de dobbelsteen bepaalt de score. Naast deskundigheid is daarmee geluk een bepalende medespeler geworden.

’t Mikpunt bestaat volgend jaar 75 jaar en bewijst daarmee een vitale club te zijn.

Foto: Geert Heikens