Inloophuis houdt open dag: "Steeds meer mensen weten dat we er zijn"

Het blijkt uit tal van onderzoeken: meer mensen krijgen te maken met kanker. Kwam rond 1990 nog één op de drie mensen in aanraking met de ziekte, anno 2024 is dat ongeveer de helft van de Nederlanders. Ook bij Inloophuis Wij-Allemaal merken ze dat het drukker is. "Steeds meer mensen weten dat we er zijn."

Vertelt hoofdcoördinator Wendy Kok van het centrum voor leven met en na kanker. "En ook zien we de groei, omdat meer mensen in aanraking komen met kanker." Wij-Allemaal is al jaren een vaste waarde op de Burgemeester Kooimanweg. Niet alleen een ontmoetingsplek, maar ook een centrum waar bijvoorbeeld ontspannende therapieën gegeven worden. "Wat verbindt is vooral het bij elkaar zijn. Daar krijg je steun van."

Open dag

Om mensen kennis te laten maken met het inloophuis wordt op zaterdag 3 februari een open dag gehouden. Van 11:00 tot 15:00 uur zijn geïnteresseerden welkom bij Wij-Allemaal aan de Burgemeester Kooimanweg. "Mensen kunnen altijd even binnenlopen, dagelijks, maar ik begrijp ook wel dat de drempel hoog is", zegt Kok. "Op deze manier kunnen belangstellenden ook even rondkijken."

Wat mensen kunnen verwachten? "Nou vooral een inkijkje in wat we doen. We leggen vooral veel uit over wat hier gebeurt." Maar dat niet alleen. Want namens de smaakpoli zal ook Cees Neefjes van het Dijklander Ziekenhuis aanschuiven. "Dat is wel bijzonder om te vertellen. Hij laat zien wat je met verschillende ingrediënten kunt doen zodat je tijdens en na de chemo kunt genieten van het eten."

Vrijwilligerswerk

En net als veel andere organisaties is ook Inloophuis Wij-Allemaal op zoek naar vrijwilligerswerk. Een tweede reden om de open dag te houden. "Er zijn bij ons zoveel mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen, is er eigenlijk altijd wel iets waar mensen in kunnen ondersteunen."

Het gesprek van Wesley Dekker met Wendy Kok is te beluisteren via je favoriete podcastplatform. Maandag is de aflevering vanaf 21:00 uur te horen bij RTV Purmerend. Via de televisie, radio of online.

Foto: Anneke Beumer