Insecten krijgen heel andere betekenis tijdens lezing: “Het is een wereld op zich”

“Je komt in een wereld die je normaal niet ziet”, zegt Ronald Adams. Hij deelt in de natuurloods aan het Trimpad in Purmerend al zijn kennis en kunde over insecten. Na de lezing krijgen de beestjes een heel andere betekenis. “Want wist je dat een wesp duizend keer beter kan ruiken dan een herdershond?”

Terwijl het buiten regent en stormt, lopen er tientallen geïnteresseerden de ruimte binnen. De wind klappert tegen de platen van de loods. Het geeft een knus gevoel. “Sinds we hier zitten, komen er veel mensen naar onze lezingen”, vertelt Ronald.  

Passie

Ronald heeft een passie voor insecten. “Het is begonnen ik vijftig jaar geleden ging fotograferen. Jaaa, ik ben al een ouwe bal!”, lacht hij. “Tijdens het fotograferen maak ik de wereld ineens heel groot. Dat is zo bijzonder! Ook heb ik toen zulke interessante mensen ontmoet, die zijn nu nog mijn vrienden.”

Het licht gaat uit en insecten worden levensgroot op het scherm geprojecteerd. “Wist je dat een wesp wel duizend keer beter kan ruiken dan een herdershond? En de herdershond weer duizend keer beter dan wij”, zegt Ronald. Ook de honingbij krijgt veel bekijks vanavond. “Deze bij kan tot zeven kilometer van hun kast af vliegen. Ze herkennen zes mensen van foto en zeven verschillende bloemen.”

De mieren zijn toch echt Ronald zijn lieveling. “Zoals je ziet is de mier gewoon een wesp zonder vleugels. Ik vind ze heel knap. Die zijn voor mij verder dan honingbijen. Mieren ruimen wel 110.000 insecten in 24 uur op. Ik ben gewoon dol op die mieren!”

Noodzaak

Een van de bezoekers is Johan Berger uit West-Graftdijk. Hij geeft rondleidingen en heeft vooral kennis van bomen en planten. “Mijn liefde voor insecten is simpel. Je weet toch dat als je vruchten wilt hebben, je niet zonder insecten kan?” lacht Johan. “Als insecten uitgestorven zijn, kunnen we de wereld niet meer voeden.”

Ook Rick Spaans uit Purmerend luistert en schrijft oplettend mee. “Plat gezegd wil ik gewoon de natuur redden! Dat is het enige wat eeuwig is. Eerst werkte ik bij een bank, maar dat gaf mij geen voldoening meer. Nu wil ik de rest van mijn leven wijden aan het vergroten van biodiversiteit in de wereld.”

Na de presentatie vertrekken de bezoekers vol met informatie en zichtbaar voldaan weer richting huis. Mocht je nu zelf ook geïnteresseerd zijn in alles wat leeft? Kijk dan voor meer informatie op www.ivn.nl.