Instructeur Ruud verknocht aan Aikido: ‘Je bent nooit uitgeleerd’

Ruud Rol doet al vele jaren aan Aikido. Naast dat hij de sport zelf beoefent, geeft hij ook lessen hierin bij de vereniging Kodokan in Purmerend. “Bij mijn eerste training ging ik met meer energie naar buiten, dan dat ik erin was gegaan.”

Rol kwam op zijn 48e terecht bij de Aikido. Hij was op dat moment scheidsrechter bij veldvoetbal in Purmerend en omstreken. “Ik kwam een foldertje tegen over Aikido en raakte geïnteresseerd. Bij die eerste training bestond binnen vijf minuten de buitenwereld niet meer, terwijl ik normaal gesproken tijdens het sporten nog aan het malen was.”

Meer energie

Rol wist niet wat hij meemaakte. “Ik ging uiteindelijk met meer energie naar buiten, dan dat ik erin was gegaan. We zijn nu 23 jaar verder en je bent nooit uitgeleerd in Aikido.” De oprichter van Aikido, Morihei Ueshiba, uit Japan wilde een vechtsport ontwikkelen, waarbij het niet om vechten draait. Zo legt Rol ook uit. “Het gaat niet om aanvallen in onze sport, maar vooral om agressie onder controle te brengen. Het belangrijkste is om de ander niet te verwonden en soms kan je verbaal een situatie de-escaleren.”

Tekst gaat verder onder de video.

Leraar

De Purmerender besloot na een aantal jaar Aikido-leraar te worden. Zijn leraar stopte ongeveer vijf jaar geleden, maar de leden wilde wel door met het beoefenen van de sport. “We zijn uiteindelijk terecht gekomen bij Kodokan. Zij hadden wel een leraar, maar die gaf geen les aan kinderen. Ik hielp de oude sensei (leraar red.) af en toe bij de kinderles, dus ik stond daar wel voor open. Ruim een jaar heb ik lerarenopleiding gevolgd en nu kan ik kinderen en volwassen lesgeven.”

Naast het lesgeven in Aikido, verzorgt Rol ook valtechniek voor ouderen. Woensdagavond spreken Arno van der Breggen en Milton Pus met Olav Toeset over tennis- en padelvereniging Elckerlyc.