Jaarlijkse bijenmarkt in Westbeemster

In Westbeemster werd de jaarlijkse bijenmarkt gehouden. Van heinde en verre kwamen belangstellenden al vroeg naar het Kerkplein. Jong en oud. Voor elk was er wel iets te beleven.

Dit jaar werd voor de zesde maal een Nationale Bijentelling gehouden. Ruim 3.400 tellers hebben gedurende een half uur in april waarnemingen gedaan. Omdat het in tegenstelling tot voorgaande jaren relatief koud en vochtig was, is een goede vergelijking niet mogelijk. De telling is zelfs met een korte periode verlengd. De voorlopige conclusies wijzen wel weer in een verontrustende richting. Het gaat nog steeds niet goed met de bijenpopulatie. Terwijl dit nijvere diertje (ook) voor onze voedselproductie van essentieel belang is.

Enthousiasme

Aan het enthousiasme van de kraamhouders zal het niet liggen. Ze waren maar wat graag bereid om hun enthousiasme over te brengen op de bezoekers. Of het nu ging om de bij zelf, de kasten of aanverwante producten, verhalen te over. Uiteraard over honing, maar ook over zeepjes, koeken, pollen, manden. Bij tal van kramen konden mensen bloeiende planten kopen waar bijen gek op zijn.

Bij een van de open kasten vertelde een ‘imker in de dop’ ronduit over wat ook al zijn passie was. “Aan deze kant kunt u de koningin zien. En er zijn ook enkele darren zichtbaar. Kijk maar, die zijn groter”. Als het aan hem ligt, komt het nog wel goed met de wereld.

Keuren en proeven

In de Kerckhaen zaten mannen en vrouwen met heuse witte jassen de honing te keuren. Wat ook in deze wereld wordt er in de kwaliteit behoorlijk gerommeld. Wie zelf de tong wilde strelen, kon dit doen bij de proefkraam.

Na alle indrukken was het goed toeven in de zonovergoten Brasserietuin. Voor veel mensen was het duidelijk een dagje uit.

Foto's: Geert Heikens