Jongen onterecht aangehouden door politie

De politie heeft zaterdagavond rond half negen een jongen in Wijdewormer aangehouden op verdenking van diefstal met geweld van een scooter, eerder die avond. Hij reed volgens de politie op een scooter die voldeed aan het signalement. De jongen bleek echter niets met de diefstal te maken te hebben. Later die avond werden een 16-jarige jongen uit Zuidoostbeemster en een 18-jarige Purmerender aangehouden in deze zaak. 

Rond 19.45 uur zat het 15-jarige slachtoffer uit Purmerend, met de rode bromfiets, nabij het winkelcentrum de Weidevenne te wachten op een vriend. Tijdens het wachten werd hij door een jongeman aangesproken, die even achterop de bromfiets wilde.  Het slachtoffer ging hiermee akkoord.

Na enkele minuten gereden te hebben, bracht de Purmerender de bromfiets tot stilstand en zag dat de jongeman iets uit zijn tas pakte. Het leek volgens het slachtoffer op een vuurwapen en onder bedreiging hiervan moest hij de bromfiets afstaan. Zijn belager ging er daarna vandoor in de richting van het station en het slachtoffer alarmeerde de politie.

De gealarmeerde politieagenten maakten een zoekslag in de omgeving, maar troffen in eerste instantie niets aan. Wel werd op de Zuiderweg in Wijdewormer een jongeman en een meisje op een zelfde kleur scooter aangetroffen. Zij werden staande gehouden en de jongen werd naar het bureau overgebracht. Daar bleek dat hij niets met de diefstal van doen had.

Ondertussen had de politie via Burgernet gevraagd te helpen bij de zoekactie. Een burgernetdeelnemer meldde dat twee personen met een bromfiets liepen over de Van der Hoekstraat in Zuidoostbeemster en dat de bromfiets werd geparkeerd in de tuin van een woning. De politie trof daar uiteindelijk de twee tieners aan en hield hen aan.

Bij geen van de jongemannen werd een vuurwapen aangetroffen, maar een van de verdachten had wel een mes en vals geld op zak. Het geld en het mes werden in beslag genomen. De geparkeerde bromfiets bleek inderdaad de gestolen bromfiets te zijn en werd ook meegenomen.

Boeren blokkeren N235 en N247 met tientallen trekkers en hooibalen