Judoka Peter Puntman behaalt vijfde dan

Peter Puntman is judoleraar bij de Purmerendse verenging Itaikan. Hij behaalde onlangs zijn vijfde dan en in Noord-Holland zijn er weinig mensen die dat ook kunnen zeggen. Puntman vertelde erover in Purmerend Sport.

Als kind begon Puntman met judo, nadat hij zag hoe zijn broer de sport beoefende. “Dat was op vijfjarige leeftijd bij Ruud van de Wetering, een bekende judoleraar in Purmerend. Hij is inmiddels tachtig en heeft veertig jaar lesgegeven. Door zijn leeftijd moesten we op zoek naar een nieuwe leraar en uiteindelijk heb ik besloten om zelf die opleiding tot leraar te gaan volgen.”

Vijfde dan

Puntman geeft inmiddels al zo’n tien jaar les en daardoor blijft hij zich ook ontwikkelen in de sport. “Mijn zwarte band heb ik in 2010 gehaald, in 2018 de vierde dan (strepen op de band) en nu dan de vijfde dan. Iedere keer moet je er weer een stapje bij doen. Zeker vanaf de vierde dan moet je laten zien dat je de geschiedenis van judo begrijpt. Zo moest ik bijvoorbeeld een deel jiujitsu laten zien en vechten met een sumarai-harnas. Dat is erg zwaar en anders vechten dan in een judo-pak.”

Leerlingen

In de praktijk is het mogelijk om de tiende dan te halen, maar die ambitie heeft Puntman niet. “Daar zitten best wel wat haken en ogen aan. Mijn zesde dan (het volgende niveau in het judo) dat zou me nog wel moeten lukken, ik leid zelf namelijk ook judoka’s met zwarte banden op. Het mooie is dat mijn leerlingen ook onder de indruk zijn. Ze zien dat hun leraar zich ook nog ontwikkelt en raken daardoor ook gemotiveerd.”

Wedstrijden

“Ik doe geen wedstrijden meer op hoog niveau”, zegt Puntman. “Het is een te groot risico voor mij om geblesseerd te raken en dan kan ik geen lesgeven. Dat neemt niet weg dat ik af en toe wel wedstrijdjes doe. Het blijft een fantastisch mooi spelletje en het blijft kriebelen. Op trainingen geef ik vaak demonstraties, want aan een leraar die alleen aan de zijlijn zit, heb je ook niks.”

Presentator Arno van der Breggen spreekt woensdagavond in de laatste uitzending van 2023 met Dennis Tevreden. De hoofdtrainer van FC Purmerend blikt terug op de eerste seizoenshelft. Purmerend Sport is te bekijken en beluisteren tussen 19.00 uur en 20.00 uur bij RTV Purmerend.

Foto: aangeleverd