Directeur NAM: ‘Kans op aardtrilling vanwege gasboringen zeer klein’

Half mei werd bekend dat het ministerie van Economische Zaken een instemmingsbesluit heeft afgegeven voor de continuering én versnelling van gasboringen in Gasveld Middelie. Dit ondanks protesten van gemeenten en provincie. In Raadszaken spraken presentator Jardo Louw en politiek verslaggever Piet van Dijk met Simon Vroemen, directeur Olie en Gasproductie en ontwikkeling van de NAM, over dit besluit.

Vroemen was te gast in Raadszaken om meer duidelijkheid te geven over het instemmingsbesluit dat het ministerie van Economische Zaken heeft gemaakt als het gaat om de continuering en versnelling van de gasboringen in Gasveld Middelie. Het veld is gelegen in de gemeenten Purmerend, Edam-Volendam, Koggenland, Alkmaar en Dijk en Waard. Vroemen sprak tijdens de uitzending over de nut en noodzaak van gasboringen, energietransitie, veiligheid van gaswinning en het verloop van het proces van de vergunning. Deze is immers nog niet afgegeven.

‘Géén versnelling van gasboringen’

In het gesprek liet Vroemen weten dat er, als de vergunning wordt afgegeven, door de NAM langer gas wordt geproduceerd maar dat dit op termijn minder wordt. Ook wordt er, in tegenstelling tot wat er in het instemmingsbesluit staat, niet versneld geproduceerd wordt: ‘Dat kunnen wij niet’, aldus Vroemen. Ook stelt hij dat de productie elke dag een ‘heel klein beetje minder wordt’. De reden dat er in het instemmingsbesluit de mogelijkheid wordt geboden om te versnellen is volgens Vroemen omdat die ‘redelijk breed’ worden ingezet: ‘Het versnellingscomponent is geen sprake van.’

Tekst gaat verder onder het geluidsfragment. In Raadszaken spraken Jardo Louw en Piet van Dijk met Simon Vroemen, directeur van de NAM.

‘Impact aardbeving zeer klein’

De zorgen omtrent de veiligheid snapt meneer Vroemen goed. Toch stelt hij dat men zich geen zorgen hoeft te maken: ‘De impact van een aardbeving is door de bodemgesteldheid extreem klein’, zo stelt hij. Bij de grondbewegingen die in het verleden hebben plaatsgevonden heeft de NAM, volgens Vroemen, de schadegevallen ook gecompenseerd. Hij kan niet garanderen dat er nooit meer een aardtrilling komt, wel acht hij de kans op aardbevingen op gasveld Middelie ‘zeer klein’. Ook zegt hij: ‘In het theoretische geval dat er een beving van meer dan drie op een schaal van Richter plaatsvindt, heeft NAM landelijk het beleid om het veld in te sluiten en ook niet meer op te starten.’ Verder stelt Vroemen dat de NAM in contact is met de Waterschappen om de dijk in de gaten houden.

Complimenten aan Purmerend

Ook kreeg Purmerend complimenten van Vroemen. Hij vond het goed om te vernemen dat de gemeente al voor een groot deel van het gas af is. Ook had hij ander goed nieuws: ‘Wat mij betreft mogen de inkomsten van de gasproductie wat meer lokaal vallen’, hij stelt daarover in gesprek te zijn met de staatssecretaris.

Tekst gaat verder onder het geluidsfragment. In februari spraken Jardo Louw en Piet van Dijk in Raadszaken met Nico de Lange van de Stadspartij/Beemster Polder Partij over de boringen.

Verder verloop

Zoals eerder geschreven heeft het ministerie van Economische Zaken een instemmingsbesluit gemaakt. Dat betekent niet dat de vergunning al is afgegeven. Vroemen verwacht dat het besluit om die af te geven pas in augustus gebeurt. Mocht dat gebeuren, dan kan de NAM gas blijven boren tot 2035. Nu is dat nog tot 2029. Tot 22 juni kunnen bewoners nog zienswijzen indienen bij het ministerie: ‘Dat gaat wel gebeuren denk ik’, aldus Vroemen. Die zienswijzen kunnen leiden tot extra voorwaarden, maar het kan ook zijn dat de vergunning niet wordt verleend. Met de woorden van Vroemen: ‘It ain’t over, until the fat lady sings.’

Bron kaart: Geologische dienst TNO
Foto bewerking: E.Ruis