Karlijn Woons leeft haar droom bij AZ, maar begon ooit bij ZOB

Voor Karlijn Woons is er afgelopen zomer een droom uitgekomen. De voetbalster speelde de afgelopen jaren bij VV Alkmaar, maar die club is overgegaan in AZ Vrouwen. Dit seizoen is Woons een vaste waarde in de verdediging bij AZ. Ze vertelt erover in Purmerend Sport.

De carriere van Woons begon op vijfjarige leeftijd bij ZOB. Daar voetbalde ze tot haar dertiende, toen ze zich aanmeldde voor de academie. “Daar heb ik in de jeugd gevoetbald en uiteindelijk de stap gemaakt naar het eerste in 2022. Sinds deze zomer zit ik bij AZ. Je merkt dat de faciliteiten een stuk beter zijn. Zo is er meer aandacht voor het individu, zijn er meer trainers (o.a. diëtisten en psychologen), is het complex groter en dat geldt ook voor de gym.”

Stefanie van der Gragt

Woons omschrijft zichzelf als een typische verdediger, die hard werkt en graag het duel aangaat. Eén van haar grote voorbeelden is Stefanie van der Gragt (oud-international), die inmiddels technisch manager is bij AZ Vrouwen. “Je zou mij ook als speler kunnen vergelijken met haar. We hebben ook Desiree van Lunteren in ons team. Dat is fijn, want ze heeft wel een leidende rol. Onze ploeg heeft veel jonge meiden. Ze kan ons op sleeptouw nemen.” (Tekst gaat verder onder de video)

Mark de Vries

Ondanks de verandering van VV Alkmaar naar AZ bleef Mark de Vries de trainer. “Daar ben ik erg blij mee. Ik heb een erg goede band met hem. Het helpt bij een nieuwe club als je goed bent met de trainer.” Overigens ontbreekt De Vries al een aantal weken op de bank. Hij kreeg te maken met een medisch incident vlak voor de wedstrijd tegen Fortuna Sittard. Het is nog onduidelijk wanneer hij terugkeert. 

Oranje en buitenland 

De huidige speelster van Oranje O-19 hoopt ooit het Nederlands elftal te halen en in het buitenland te spelen. “Ik ben net achttien jaar geworden. Eerst wil ik een paar jaar ervaring opdoen in de vrouwen eredivisie, voordat ik naar het buitenland ga. Spanje, Engeland en Frankrijk zijn mooie landen om heen te gaan.”

AZ speelde afgelopen zondag in Rotterdam tegen Feyenoord. Helaas voor Woons werd het 2-1 voor de thuisploeg. Positief is wel dat ze opnieuw een basisplaats had en de gehele wedstrijd op het veld stond. Presentator Arno van der Breggen spreekt woensdagavond met Alwin Out. Hij is korfballer in de Korfbal League bij KZ en werd onlangs wereldkampioen met het Nederlands team. Purmerend Sport is te bekijken en beluisteren tussen 19.00 uur en 20.00 uur bij RTV Purmerend.