Komst Obama zorgt voor drukte van belang bij restaurant: "Niet eerder meegemaakt"

Kranten, de televisie en radio. De komst van oud-president Barack Obama naar het Restaurant 1612 is niet onopgemerkt voorbijgegaan. Het restaurant in de Noordbeemster zit sindsdien vol en eigenaar Cindy van Westen wordt continu gebeld voor interviews. Maandagavond was ze zelfs te gast in de talkshow van Eva Jinek.

In haar horecazaak kijkt de Alkmaarse Cindy van Westen om zich heen. "Ons restaurant is regionaal wel redelijk bekend, maar dit hebben we nog niet eerder meegemaakt", vertelt ze tegen Alkmaar Centraal. Het is woensdagmiddag even na 14:00 uur. Het tafeltje waar Barack Obama aan zat is nog opgedekt. "This was Obama's table", staat op een papiertje. Het is een bijzondere ervaring geweest voor Van Westen en haar team. "De afgelopen dagen zijn we gebeld door kranten, de televisie en radio, maar ik denk dat het nu wel klaar is. Het waait ook weer snel over."

Ongeveer vijftig uur eerder stond Barack Obama ineens voor haar neus. In een apart zaaltje genoot Obama van een salade met geitenkaas, patat van Beemster aardappels en een Ice Tea Green. "Achteraf vallen er toch wel wat puzzelstukjes op zijn plaats", bekent Van Westen. Ze refereert naar een aantal Amerikaanse gasten die zaterdag rondkeken en vroegen of het restaurant maandag open was. "Dat is op zich niet zo bijzonder, maar krijgt nu een hele andere betekenis."

'Maak je niet elke dag mee'

En ook die maandag zijn er nog mensen binnen geweest om de zaak grondig te inspecteren. "De beveiligers wilden meer weten over vluchtroutes en vertelden dat het om een hooggeplaatste Amerikaan zou gaan. En toen Obama even later binnenkwam was dat natuurlijk heel bijzonder. Dat maak je niet elke dag mee."

Foto

Maar ondanks de bijzondere dagen voor Cindy van Westen en haar personeel gaat ook het gewone leven weer door. "Zondag is er een feestje in de Leeghwaterzaal en halen we de tafel weg. Het is dan mooi geweest." Van Westen laat weten dat in Restaurant 1612 een foto komt aan de komst van de bijzondere Amerikaanse gast. "We hebben ervan genoten en hij was superaardig. Maar de Obama salade noemen we binnenkort wel weer gewoon de geitenkaassalade."

Foto: aangeleverd