Koolmezen vliegen bijna uit, Frank hoopt het te zien met livestream

Hij heeft het in tien jaar maar één keer met eigen ogen zien gebeuren, maar dit jaar zit Frank Reijn erbovenop. De koolmeesjes zullen volgens de enthousiaste Purmerender overmorgen uitvliegen. Toch is de natuur onvoorspelbaar en daarom kijkt de vogelliefhebber nauwlettend toe hoe de koolmeesjes in zijn vogelhuis vliegoefeningen doen. "De dapperste gaat eerst!"

"De koolmeesjes hebben een strak patroon", vertelt Frank aan mediapartner NH Nieuws. Hij heeft een excelsheet gemaakt om in te schatten wanneer de koolmeesjes gaan uitvliegen. "Natuurlijk weet je het niet zeker. Het ligt ook aan het weer."

Tekst gaat verder onder de video.

Oefenen, oefenen, oefenen

De Purmerender ziet dat moeder koolmees veel oefeningen doet met de jongen. "Ze doet dan een bepaald piepje en je ziet dat ze reageren. Dan wapperen ze naar de in- en uitgang." De moeder zal volgens Frank net zolang piepen tot het laatste jong uitvliegt. "De dapperste gaat eerst." 

Frank vindt het ontzettend leuk om regelmatig zijn livestream te checken. "Ik probeer 's ochtends als eerste m'n vogelnestje aan te doen. " Hij merkt dat anderen zijn voorbeeld volgen. "Mensen komen elke dag terug, ze zeggen dat het een rustmoment is." 

Als de vogels straks zijn uitgevlogen, zal de vogelliefhebber eerst het hok moeten schoonmaken. Hij is benieuwd of hij nog een jong tegenkomt die het niet overleefd heeft, want hij mist er één. "Ik heb het nog niet kunnen ontdekken." 

'Huizenjacht'

Het broedseizoen is op z'n eind, dus Frank denkt dat dit nestje voorlopig het laatste is. Toch hoopt hij dat er nog nestje komt, anders zal hij weer een flinke tijd geduld moeten hebben. Voor andere vogelliefhebbers, die ook zo'n huisje willen plaatsen, heeft Frank nog een tip: "Voor de herfst moet -ie al op z'n plek hangen. Dan gaan ze op huizenjacht."