Kort protest modezaken tegen maatregelen

Dinsdagochtend. De marktlieden richten hun kramen in en herenmodezaak Deitmers Select in de Peperstraat zet rekken met kleding buiten. In het kader van de coronamaatregelen mag het niet (want niet-essentiële winkel), maar Handhaving staat het oogluikend toe.

Een dag eerder had Stef Deitmers het op Facebook al aangekondigd: tijdens de markt zou hij in het kader van ‘we willen van onze wintervoorraad af’ rekken met jassen, truien en sweaters buiten zetten. ‘We mogen niet mopperen over de aanloop’, constateert hij tegen het eind van de ochtend. En zijn aankondiging op Facebook heeft een aantal andere modezaken in het centrum doen besluiten om tijdens de markt hetzelfde te doen. Niks click and call, maar gewoon rekken buiten. 

Het stoort Deitmers vooral dat met twee maten wordt gemeten. Modezaken mogen niet open, maar marktkooplui met kramen vol kleding mag wél. ‘Begrijp me goed, ik neem het hen niet kwalijk. Als ik marktkoopman was, zou ik hetzelfde gedaan hebben. Maar dit klopt gewoon niet.’ Hij is pessimistisch over de toekomst van de middenstand in het centrum, als de maatregelen nog langer duren. ‘Ik geef je op een briefje dat als het zo doorgaat over een jaar van de Dubbele Buurt tot en met de Padjedijk zeker twaalf panden leeg staan.’

Uit een praatje met surveillerende handhavers wordt duidelijk dat ze tijdens de markturen niet zullen optreden tegen deze overtreding van de regels. ‘We hebben het er intern over gehad en besloten het oogluikend toe te staan’, aldus een van de handhavers. Stef Deitmers en zijn collega middenstanders hoeven dus niet bang te zijn voor een boete.