Krijgskunst in de bibliotheek: "Deze sport is voor iedereen"

Het was wellicht een bijzonder gezicht voor mensen die zaterdagmiddag de bibliotheek aan de Purmerendse Waterlandlaan inliepen. Tussen de boeken van Harry Mulisch en biografieën van Lionel Messi en Napoleon, werd een demonstratie aikido gegeven. Sporters gehuld in witte pakken gooiden elkaar op de mat en vertelden meer over de krijgssport aikido. Want nee, het is geen vechtsport.

Zegt ook Dennis Pleune. Hij is sensei en geeft de demonstratie. "We willen een goed beeld geven van aikido. Wat het is en vooral ook wat de mentaliteit erachter is", benadrukt Pleune, in het dagelijks leven ambtenaar bij het Amsterdamse GVB.

Onder het systeemplafond staat een foto van oprichter Morihei Ueshiba en liggen een flink aantal houten zwaarden. "Het wordt wel een uitdaging bij het maken van grote bewegingen. We mogen natuurlijk niet de sprinklers raken, want anders halen we op een andere manier het nieuws", lacht de sensei. Het is even na 13:30 uur. Samen met zeven sporters staat hij op de mat. Ze doen wat warming-upoefeningen en ondertussen geeft sensei Ruud Rol tekst en uitleg. "Het is belangrijk om de spieren goed los te maken, anders kan je je wellicht bezeren bij latere oefeningen."

Mentaliteit

Het gaat bij de Japanse zelfverdedigingskunst vooral om het samen oefenen. Weerbaarheid, gezondheid en de filosofie achter aikido zijn dan ook erg belangrijk. "De mentaliteit is heel anders dan bij andere sporten", vertelt Leo Barto. Hij doet zelf ook aan aikido en kijkt naar de demonstratie. "Er zijn geen wedstrijden. Het doel is om beter dan jezelf te worden en niet beter dan een ander."

Technieken

Ruud Rol loopt door de zaal. Hij vertelt over de verschillende technieken. "We beoefenen aikido niet voor betere zelfverdediging, maar wat je hier leert kan je daar wel voor gebruiken. En om zelfverzekerder te worden in je lichaam." Rol geeft elke woensdagochtend valtraining aan 'oudere jongeren'.

"En zelfs daar gebruiken we de technieken van aikido." Hij benadrukt: "Je hoeft helemaal niet zoveel kracht te hebben om een aanval te blokkeren of een harde val te breken. Deze sport is voor iedereen en de vaardigheden komen bij iedereen van pas."

Foto's: Wesley Dekker