Lange wachtlijsten ziekenhuis blijven, ondanks afname coronapatiënten

Ook nu de intensive care niet meer vol ligt met coronapatiënten hebben ziekenhuizen in Nederland nog steeds te maken met uitgestelde zorg. Zo ook het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend. "De wachtlijsten die er al voor corona waren, zijn alleen maar verder toegenomen."

De reguliere zorg in het Dijklander Ziekenhuis ging zwaar gebukt onder het aantal coronapatiënten. Maar nu het aantal is afgenomen, kan het ziekenhuis weer 'ademhalen'. “Het lijkt weg, maar momenteel hebben we evengoed elf patiënten met corona en zeven met griep", zegt woordvoerder Tessa Scheffer tegen mediapartner NH Nieuws. "Deze patiënten moeten in isolatie, om verspreiding tegen te gaan, wat weer consequenties heeft voor de werkdruk."

Ziekteverzuim onder ziekenhuispersoneel en vooral personeelstekorten in de zorg leiden tot uitdagingen. "We zien door de vergrijzing de laatste jaren de zorgvraag toenemen. Alles bij elkaar maakt dat de wachtlijsten, die er al waren, tijdens de coronacrisis verder zijn toegenomen."

Doorstroom

Eén ding staat voorop: Scheffer en haar collega's zoeken naar oplossingen. Tijdens de coronacrisis zijn nieuwe innovaties en initiatieven ingevoerd om de zorg in de lucht te houden. Een voorbeeld daarvan zijn de wachttijden voor een knie- of heupprothese. Momenteel moet iemand daar ongeveer zeven maanden op wachten, maar daar moet het project 'Snel op de been' verandering in brengen. Door te opereren bij het Dijklander en te herstellen bij Omring, neemt de druk op verpleegbedden in het ziekenhuis af. "We plukken de vruchten van elke samenwerking, die ervoor zorgt dat er meer doorstroom van patiënten is."

Complexe puzzel

Het blijft iedere dag een complexe puzzel om de zorg in het ziekenhuis gepland te krijgen, benadrukt Scheffer. "Als je het verwachte aantal patiënten kunt vaststellen, kun je berekenen hoeveel bedden, personeel en operatiekamers er nodig zijn. Om een idee te geven van de complexiteit. Als er niet voldoende personeel aanwezig is voor de nazorg of een specialist heeft bijvoorbeeld spreekuur op de polikliniek, dan kan een geplande operatie al niet doorgaan. Zo loopt de doorstroom weer vast."