Leven met en na kanker: "Als je iets wil, moet je het nu doen"

Als je kanker krijgt is dat natuurlijk een nachtmerrie. Denk aan chemo's, bestralingen en operaties. Maar wat moet je doen als je weer beter bent? Voor veel mensen kan dat aanvoelen als een zwart gat. Inloophuis Wij|Allemaal heeft de ontmoetingsgroep AYA's voor mensen van 18 tot 39 jaar. Het is zeker geen treurige boel, vertelt coördinator Annemarie Koper. "Het is ook gewoon lachen en gezelligheid."

Wanneer je kanker hebt of inmiddels hersteld bent, komt er behoorlijk veel op je af. Neem bijvoorbeeld uitdagingen op het gebied van werk, hypotheek en relaties. De AYA's zijn er ook om praktische zaken te bespreken, maar het gaat vooral om erkenning en herkenning van de situatie. "Ongeveer één keer per maand komt de groep bij elkaar. Er is de mogelijkheid om te praten, maar ook om leuke dingen te doen." Samen met deelneemster Kim Sijmons is Annemarie te gast in onze studio. Kim kreeg een aantal jaar geleden de diagnose kanker. "In het begin dacht ik dat het niet goed zou komen, dat ik doodging. Maar dat gevoel veranderde gelukkig snel." De vele behandelingen sloegen aan en inmiddels is Kim weer beter. "Het is fijn om ervaringen te delen in de groep."

IJsland

Hoewel je genezen bent van kanker, vormt het weldegelijk een deel van je verdere leven. Vertelt Annemarie. Ze herstelde zelf drie jaar geleden van kanker. "Als je iets wil, moet je het nu doen. Ik wilde altijd al een keer naar IJsland en toen ik klaar was met de bestralingen, zijn we daarheen geweest. Het was echt supergaaf."

Als je iets wil, moet je het nu doen

• Annemarie Koper

Bijzonder moment

De ontmoetingsgroep van het inloophuis is bijna één jaar oud. Kim is deelneemster van het eerste uur, maar gaat binnenkort de groep verlaten. "Ik heb weinig tijd, want ik ben weer aan het studeren." De Purmerendse is begonnen met een opleiding tot dierenartsassistente en heeft het naar haar zin. "Ik ben alweer wat verder in het proces en wil het ook een beetje achter mij laten." Annemarie benadrukt: "De deur is niet dicht. Ik ben heel erg voor: kom halen wat je nodig hebt, en haal eruit wat voor jou betekenis heeft."

Het gesprek van Wesley Dekker met Annemarie en Kim is te beluisteren via je favoriete podcastplatform. Maandag is de aflevering vanaf 21:00 uur te horen bij RTV Purmerend. Via de televisie, radio of online.