Levensgrote molen op Koemarkt is ingestort: "Dit is jammer"

Het festival Reuring is net als andere jaren niet alleen in het Leeghwaterpark, maar ook in de binnenstad. Bijzonder bij deze editie is een enorme kartonnen 'Beemstermolen'. Dagenlang zijn vrijwilligers samen met de Franse kunstenaar Olivier Grossetête bezig geweest om de molen te bouwen en zaterdag stond hij in volle glorie op de Koemarkt. Lang heeft het niet mogen duren, want in de nacht van zaterdag op zondag stortte het kunstwerk in.

"Ergens vannacht is de molen omgevallen door de hevige regenval", vertelt Nanda Haverkort van de Reuring-organisatie. "Het was op zich al de bedoeling om het kunstwerk vanavond neer te halen, maar dit is jammer. Er hebben veel mensen aan het project gewerkt en de kunstenaar zelf was ook tevreden met het eindresultaat."

'Het is en blijft karton'

Dat het kunstwerk slecht tegen regen kan was al bekend, benadrukt Haverkort nog eens. "We hebben er rekening mee gehouden dat er iets kon gebeuren, want het is en blijft karton." Dirk D'Hondt was de Belgische begeleider van de vrijwilligers die helpen bij de opbouw en bekeek het ook al met argusogen. "Regen is niet echt handig voor een kartonnen kunstwerk", zei hij afgelopen vrijdag nog tegen mediapartner NH Nieuws. "Als het in elkaar zakt, dan zakt het in elkaar."

Monumentale constructies

Olivier Grossetête is bekend van het maken van kartonnen constructies over de hele wereld. Zo maakte hij vorig jaar juli een nooit gebouwde brug, die Michelangelo in de vijftiende eeuw had ontworpen in opdracht van paus Paulus III. De Italiaanse 'Ponte Farnese' is er nooit van gekomen, maar Grossetête bouwde het achttien meter lange ontwerp na. Het kunstwerk hing aan drie grote ballonnen boven de Tiber, maar was geen lang leven beschoren. Ook bij dit project waren de weersomstandigheden niet de grootste vriend van de Franse kunstenaar; omdat er storm op komst was werd de brug na een dag weggehaald.

Tijdens het Reuring Festival bouwde hij samen met vrijwilligers aan de levensgrote Beemstermolen. RTV Purmerend maakte een reportage.