RTV Purmerend.nl

Loempia's rollen voor het goede doel

De Zonnebloem afdeling Beemster bestaat 55 jaar. Om de viering hiervan voor de leden en vrijwilligers te bekostigen wordt tweemaal een workshop loempia’s maken gegeven. Onder de toepasselijke naam ‘Zonnebloempia’.

Onder begeleiding van Samantha Truong gingen 24 deelnemers aan de slag om Vietnamese loempia’s te maken. Kip en groente snijden en malen. Volgens een traditioneel familierecept. De groente werd in keukendoeken handmatig fijngeknepen om te ontdoen van vocht. Al snel vulde zich een grote plastic bak met geurende en kleurende inhoud. “Voldoende inhoud om duizend loempia’s mee te vullen”, aldus Samantha.

Rollen

Na nog een stief kwartiertje handmatig masseren van de massa begon het echte ambachtelijke werk: De vellen (filo) deeg werden in een ruit gelegd en gevuld met een langwerpig staafje vulling. Samantha geeft instructie hoe het geheel op te rollen en dicht te maken met water en meel. “De loempia’s moeten stevig en rond zijn. Ze moeten over tafel kunnen rollen”, luidde de instructie.

Voor de een lukte dit beter dan voor de ander. Duidelijk was dat er ruimhartiger met de vulling was omgesprongen dan berekend. Maar alle deelnemers gingen aan het eind van de avond met een fikse voorraad Zonnebloempia’s naar huis.

Meer foto's van het loempia's rollen zijn te zien op de website van mediapartner Binnendijks.