Luilak terug in Leeghwaterpark: "Moet ook een festival voor jongeren zijn"

Zeg je luilak, dan zeg je eigenlijk vooral kattenkwaad. Eieren op het raam gooien, met blikjes achter de fiets door straten en belletje trekken bij die ene buurman. De jeugd was er maar druk mee. Met de nadruk op was. Inmiddels staat Luilak vooral in het teken van muziek. De organisatie van Luilak in het Purmerendse Leeghwaterpark koos in 2019 voor een tweede festival erbij en wel voor jongeren tussen de veertien en zeventien jaar. Het was een succes. Zo'n groot succes dat de organisatie dit jaar koos om het festival dit jaar alleen nog voor deze doelgroep te organiseren. "Wij vinden dat er ook voor Purmerendse jongeren een festival moet zijn."

Dat vertelt Ian Hendriks. Als dj en organisator is hij al jaren betrokken bij verschillende festivals, waaronder Luilak en Electronic Picnic. "Jongeren zijn heel veel bezig met muziek, maar mogen nog niet naar festivals."

Het is juist daarom dat festival Luilak zich dit jaar alleen richt op de jonge feestvierders. Maar om dat voor elkaar te krijgen waren wel aanpassingen nodig. "Op het terrein wordt natuurlijk geen alcohol geschonken. Ook werken we samen met een beveiligingsbedrijf dat ervaring heeft met jongerenwerk en zijn er stewards aanwezig om jongeren te helpen hun weg te vinden op hun eerste festival."

Vrijwilligers

Vele mensen zijn al maanden druk bezig met de voorbereidingen. "Het is voor de vrijwilligers ook een mooie kans om op laagdrempelige wijze ervaring op te doen in het organiseren van evenementen." Hendriks benadrukt: "Er is bij Luilak plek voor iedereen. We zijn ook altijd op zoek naar nieuwe vrijwilligers om zo elke keer met nieuwe ideeën te kunnen komen."

Dit jaar staan onder andere Sleazy Stereo en Ballantine op het podium. Mike Drost en Kevin Möhle spraken tijdens De Zaterdagochtend met artiest Tommy Tequila.