Marktstadrun houdt het hoofd koel

In verband met het warme nazomerweer treft de organisatie van de Markstadrun extra maatregelen om het sportieve evenement goed te laten verlopen. Er komen meer drinkposten langs het parcours, ijsbakken bij de finish en meer vrijwilligers. Ook Spurd, verantwoordelijk voor het wandelprogramma op zaterdag, treft extra voorzieningen. 

Advies van GGD Zaanstreek/Waterland

Robert Teunisse van de Markstadrun laat weten dat zijn organisatie het advies van de GGD Zaanstreek/Waterland volgt om de voorzieningen op te schalen. “Er rijdt een extra EHBO bus, de drinkposten op de route zijn uitgebreid. Er zijn extra sponzen, extra vrijwilligers en bij de finish staan ijsbakken klaar. 

Tegelijkertijd doet Teunisse ook een beroep op het gezonde verstand van de deelnemers. Pas je tempo aan en ga nu niet inzetten op het verbreken van persoonlijke records. Het is een recreatieve tocht. Zorg ervoor dat het leuk blijft en iedereen gezond aankomt. Bij nog hogere temperaturen kunnen we eventueel overwegen om de 10 kilometer eruit te halen. Maar zo benadrukt hij: daar is echt nog geen sprake van. We publiceren morgen, vrijdag 8 september, op onze website een hitteprotocol en versturen dat tevens naar alle aangemelde deelnemers.” 

Eerder starten

Bij de organisatie kwam een groot aantal verzoeken binnen voor het vervroegen van de starttijd. “Teunisse: Dat is op deze termijn vrijwel onmogelijk. Allereerst door de tijd die gemoeid is met het aanvragen en verlening van een vergunning. Dat moet onder andere gebeuren voor het afzetten van wegen. Bovendien zou het plaatsen van dranghekken om het parcours uit te zetten, bij vervroegen midden in de nacht moeten gebeuren. Geen bedrijf dat dat op zo korte termijn gaat doen.” 

Acties van Spurd

Ook Spurd breidt haar waterpunten uit, zo vertelt Fred Beijert van Spurd. “ En ook Spurd deelnemers krijgen zo spoedig mogelijk een instructielijst van de GGD, met daarin adviezen over wat ze zelf kunnen doen om het warme weer het hoofd te bieden.“

De RollatorLoop op zaterdag gaat door. Maar de route en de duur ervan wordt samen met de deelnemers, die zich zaterdag bij de kraam van Spurd op de Koemarkt aanmelden, bepaald. Eén of twee extra begeleiders lopen met de deelnemers mee.

Foto's: E. Ruis