Medische fouten klinisch psycholoog; ziekenhuis roept 42 patiënten op

Het Dijklander Ziekenhuis heeft 42 patiënten opgeroepen. Aanleiding hiervoor is de werkwijze van een voormalig klinisch psycholoog. De patiënten worden opgeroepen om te bepalen wat de mogelijke gevolgen zijn.

De neurologische zorg die de voormalig medewerker uitvoerde is op een aantal punten tekortgeschoten, wordt geconcludeerd uit een extern onderzoek. Mogelijk heeft een deel van de 42 betrokken patiënten een onvolledige of onterechte diagnose gekregen.

De werkwijze van de medewerker kwam aan het licht toen dossiers bij vertrek werden overgedragen aan collega’s. Zij trokken aan de bel vanwege twijfels over het volgen van de richtlijnen rondom neuropsychologische onderzoeken en de interpretatie van resultaten. Hierop zijn externe onderzoekers ingeschakeld die 180 dossiers van de klinisch psycholoog hebben onderzocht. Het gaat om dossiers van patiënten met geheugenklachten of andere denkproblemen.

‘‘We leven mee met de patiënten en beseffen dat de impact groot zal zijn als blijkt dat de diagnose of medicijnen moeten worden bijgesteld’’, aldus Jeroen Muller, voorzitter raad van bestuur van Dijklander, in een verklaring. ‘‘Dit past niet bij de kwaliteit en standaard van zorg waar we als ziekenhuis voor staan.’’

Alle 42 betrokken patiënten zijn benaderd. Tevens is de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) geïnformeerd. Voor de Purmerendse locatie van het ziekenhuis wordt nagegaan hoe de zorg optimaal georganiseerd kan worden, met ondersteuning van neurologische experts van buitenaf. Tot die tijd worden alle neurologiepatiënten met geheugenproblemen gezien op de ziekenhuislocatie in Hoorn.

Speciaal telefoonnummer

Het ziekenhuis heeft een speciaal telefoonnummer in het leven geroepen voor patiënten die vragen hebben over dit onderzoek. Het is tijdens kantooruren bereikbaar via 0299-257766.