Meerwaarde kieskompas moet nog blijken
8000 van de 74.000 kiezers in Purmerend en Beemster hebben tot nu toe de kieswijzer ingevuld. Max Wastiaux, een van de samenstellers, voorspelt dat het gebruik van het kieskompas op de verkiezingsdag zelf omhoog schiet. ‘Bij de landelijke verkiezingen zie je dat één op de drie kiezers het kompas invult’. Of dat bij de herindelingsverkiezingen in Purmerend/Beemster ook het geval zal zijn, staat nog te bezien.
Volgens Wastiaux is er bij de start van de stemhulp vaak een kleine piek te zien. Die vlakt vervolgens af om omhoog te schieten in de laatste dagen voor de verkiezingen. ‘Die trend is ook in Purmerend te zien. Sinds het afgelopen weekend stijgt het aantal gebruikers aanzienlijk. Logisch omdat de verkiezingen dichterbij komen’.
Op de vraag wie het meest gebruik maken van het kompas aarzelt Wastiaux geen moment. ‘Het kieskompas is bij jongeren tot 35 jaar jongeren populair. Het is een snelle, online stemtool, die goed bij de leefwereld van jongeren past. Zij zijn meestal minder goed geïnformeerd over de politiek dan mensen uit de oudere leeftijdscategorieën en hebben er het meeste baat bij’.
Bert Visser, werkzaam bij de griffie van Purmerend, mede verantwoordelijk voor het uitbrengen van de stemhulp is optimistisch. ‘Ik ga bij de volgende verkiezingen adviseren om het weer te doen’. Er zijn wel eens gebruikers die klagen dat de uitkomst niet bij hun opvattingen past. Zij kunnen een thema aan de linkerkant van het scherm aanklikken. Dat leidt dan tot een melding over welke partij daar het beste bij past’.
Voor wie nog in dubio staat; de Kieswijzer is te vinden op purmerend.nl/gemeenteraadsverkiezingen.