Meester Thom schittert op naaktkalender: "Mijn collega's weten het nog niet"

Hij heeft in zijn leven nog nooit op een paard gezeten. Toch is de 23-jarige Thom Koreman Mister Oktober op de nieuwe Horse and Hunk-kalender. Op de kalender staan mooie mannen en mooie paarden. En Thom, die ook les geeft op basisschool Oeboentoe in Purmerend, is één van die paardenhunks: "Mijn collega's weten het nog niet eens, maar ik schaam me er niet voor hoor."

Ietwat onwennig staat de leraar op een keukentrapje met in zijn handen het halster van Fenix, een prachtige crèmekleurige merrie op een manege in Gelderland. De fotograaf drukt intussen in rap tempo af. Even een aai over de bol en het ijs lijkt gebroken. "Het was eerst even aftasten", vertelt Thom aan mediapartner NH Nieuws. "Het dier was best schuw dus dat was best lastig maar na een tijdje hadden we wel een klik en stond de foto er in een uurtje op."

Thom is eigenlijk toevallig het modellenwereldje ingerold. Een vriend van hem had een handeltje in voedingssupplementen en zocht daar nog een mooi gezicht en lijf bij. Thom ging in de sportschool op de foto. Een fotograaf zag de foto's en benaderde hem om een portfolio te maken. Het resulteerde uiteindelijk in fotoshoots voor een horlogemerk, sportkleding en nu dus voor een naaktkalender. "Maar als ik moet kiezen tussen het onderwijs en de modellenwereld dan ga ik toch voor het onderwijs, daar ligt echt mijn passie."

Onderbroek

Nou ja naakt? Alleen de gespierde bovenlijven van de twaalf paardenhunks zijn te bewonderen op de kalender. "Je zult mij ook echt niet op een foto tegenkomen zonder onderbroek", vertelt Koreman resoluut. "Ik heb dit vooral gedaan omdat het me wel een uitdaging leek om een shoot met dieren te doen. Je stapt dan echt uit je comfortzone en daar leer je ook ontzettend veel van. Het is ook mooi dat het voor het goede doel is."

Want net als de elf andere knappe mannen zet Thom zich belangeloos in voor het goede doel: Brooke Hospital for Animals. Deze stichting zet zich in om paarden en ezels gratis medische hulp te geven in landen zoals Egypte en Pakistan. Die hulp is volgens Fianne Imminga van de Horse and Hunk-kalender hard nodig. "Als het dier door een wond bijvoorbeeld niet kan werken, dan heeft het gezin ook geen inkomsten."

Tekst gaat verder onder de video.

De Horse and Hunk-kalender wordt dit jaar al voor de 14e keer uitgegeven. "Het is eigenlijk begonnen als een grap", vertelt paardenliefhebber Fianne Imminga die op het idee van de kalender kwam tijdens het laatste jaar van de opleiding Hippische Bedrijfskunde in Dronten. "Er zijn natuurlijk al genoeg kalenders met mooie vrouwen die in autogarages hangen. Wij wilden een tegenhanger maken. Een kalender voor paardenmeisjes die op alle maneges hangt."

Imminga probeert altijd hunks te vinden die ook paard kunnen rijden. Na veertien edities wordt dat wel steeds lastiger. In de editie van dit jaar staan slechts vier mannen die ook echt een paard kunnen bestijgen. "Het is nog steeds een vrouwensport en de mannen die én paardrijden én een sixpack hebben zijn schaars. We zoeken dus nog modellen die paard kunnen rijden, dus paardenhunks in Noord-Holland meld je vooral aan." Thom heeft ook niet eerder paardgereden. "Ik heb eigenlijk niks met paarden", zegt hij.

Oma

Wat begon als een grap is inmiddels ontzettend groot geworden. Naast kalenders worden er ook ansichtkaarten en canvasdoeken bedrukt. De kalender wordt elk jaar goed verkocht en niet alleen aan paardenmeisjes en paardenjongens. "We staan weleens op een beurs en dan valt op dat vooral dames van in de zestig die het zogenaamd als cadeautje kopen. Ik vermoed dat ze het gewoon zelf thuis ophangen."

En ook in de toiletten van veel studentenhuizen is Thom te bewonderen. "Ik ben helemaal geen ijdeltuit, maar dat is natuurlijk best wel leuk. Ik hang ook in een boerderij van vrienden, daar kan ik best wel om lachen." Ook de 79-jarige oma van Thom heeft de kalender in huis. "Hij hangt in de keuken en ook al is het hartje zomer, de kalender blijft op oktober staan."