Mijlpaal voor GGD Zaanstreek-Waterland: 500.000ste coronaprik gezet

De vaccinatiecampagne in Zaanstreek-Waterland maakte deze week onderdeel uit van een mijlpaal. De regionale GGD zette de 500.000ste coronaprik.

Prikken, prikken en nog eens prikken. Dat is na een jaar prikken nog steeds het adagium van de Rijksoverheid om uit de coronacrisis te komen. GGD Zaanstreek-Waterland zet vanaf begin januari 2021 vaccinaties tegen het coronavirus. Tot september 2021 werd vooral gevaccineerd in Sporthal de Beuk en op een vaccinatielocatie in Koog aan de Zaan. Op 16 augustus kondigde de gezondheidsdienst aan dat de vaccinatiestrategie een nieuwe fase in zou gaan. Van grootschalig en veel prikken tegelijkertijd naar maatwerk.

Kleinschalige strategie

Het gevolg hiervan was een kleinere basislocatie in Zaandam en gesloten vaccinatielocaties elders in de regio. Vervolgens hebben veel varianten van vaccineren de revue gepasseerd, waaronder prikbussen op locaties waar de vaccinatiegraad achterblijft en vaccineren in het Dijklander Ziekenhuis. Lang heeft deze kleinschalige strategie niet geduurd. Begin september hield GGD ZW al rekening met een derde vaccinatie, zo vertelde de organisatie destijds aan RTV Purmerend.

Boosterprikcampagne

Op 20 december werd een nieuwe grootschalige vaccinatielocatie in gebruik genomen. Aan de Purmerenderweg P. herrees een ‘prikpaviljoen’, waardoor regiobewoners laagdrempelig een boosterprik kunnen halen. Inmiddels is deze boosterprik ook te halen in het oude gemeentehuis van de gemeente Beemster. In tegenstelling tot de twee eerdere vaccinaties, komen mensen alleen met een afspraak in aanmerking voor een boosterprik. Iedereen van 18 jaar en ouder kan een afspraak maken.