Musical over Purmerend en Beemster groot succes: 'Alles is uitverkocht'

Het theaterproject Blitskikker is een succes geworden. De voorstelling over een stadse Purmerendse schooljuf die trouwt met een Beemster boerenzoon is alle zes de avonden uitverkocht. Een vervolg lijkt dan ook voor de hand te liggen. Cara Stolp praat in onze podcast over het bijzondere project.

Zo'n twee jaar geleden werd de Purmerendse theatermaakster gebeld door Stichting Prachtige Polder Producties (PPP). De stichting is vorig jaar opgericht om de sociale en maatschappelijke verbinding van Beemster als deel van de gemeente Purmerend te bevorderen. "Ze vroegen of ik een locatievoorstelling wilde maken ter ere van de Keyserkerk." Dit jaar worden verschillende festiviteiten gehouden vanwege het 400-jarig bestaan van de kerk in Middenbeemster. "Het stuk moest weliswaar worden opgevoerd in de kerk, maar hoefde niet per se over het geloof te gaan. Ik dacht gelijk aan verbinding en uiteindelijk ook aan een bruiloft. Tenslotte is een fusie ook een beetje een soort trouwen."

Interviews

En dus ging Stolp aan de slag. "Ik heb Purmerenders en Beemsterlingen geïnterviewd die in de jaren zestig zijn getrouwd. Hoe was hun leven toen? En hoe verliep de trouwdag? Met die verhalen ben ik naar dramaturg Gerard Kooistra gegaan. Hij heeft de voorstelling Blitskikker gemaakt."

Vrijwilligers

De acteurs, decors, kostuums, catering en meer. De hele theaterproductie wordt verzorgd door tientallen vrijwilligers. En juist dat is volgens Stolp het grote succes. "Het zijn allemaal mensen die elkaar op een hele andere manier hebben leren kennen. Heel snel zijn we met elkaar een soort samenhangende familie geworden. Er wordt ook zoveel nog besproken na de voorstelling. Op die manier werkt de voorstelling heel verbindend."

Of het theaterproject ook zorgt voor een verbinding tussen Purmerend en Beemster? "Ik weet het niet, maar we hebben het wel geprobeerd." Ze benadrukt: "Het is makkelijk om te kijken naar de verschillen, maar hoe mooi is het om te kijken naar de overeenkomsten. Dat is ook de moraal van het verhaal. We zijn al samen, we wonen in hetzelfde gebied."

Het gesprek van Wesley Dekker met Cara Stolp is te beluisteren via je favoriete podcastplatform. Ook wordt de aflevering maandagavond vanaf 21:00 uur uitgezonden bij RTV Purmerend. Via de televisie, radio of online.