RTV Purmerend.nl

Natalie Saaf tijdelijk wethouder, Rob Klaucke raadslid

Natalie Saaf (PvdA) is donderdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering benoemd tot wethouder. Zij vervangt de zieke Thijs Kroese voor de periode van zestien weken. Een meerderheid van de raad stemde in met haar benoeming. Met de toetreding van Saaf is het college weer compleet. Binnen het college wordt nog bepaald welke portefeuilles ze van Kroese overneemt.

Saaf is fractievoorzitter van de PvdA. Door haar toetreding tot het college is er een plek in de fractie vrijgekomen, die -ook voor een periode van zestien weken- wordt ingevuld door Jos Dings. Hij was vóór de fusie met Purmerend wethouder in Beemster. Peter de Waal neemt in de PvdA tijdelijk de rol van fractievoorzitter op zich.

Een overgrote meerderheid van de raad stemde voor de benoeming van Saaf. Drie van de 37 raadsleden stemden tegen en twee stemmen waren ongeldig. Saaf typeerde zich als ‘doener’ maar gaf ook aan het ‘heel spannend’ te vinden om ervoor te zorgen dat de vele plannen van het college uitgevoerd worden, bijvoorbeeld in de woningbouw. Bart van Elden (VVD) wenste Saaf succes in haar nieuwe functie en gaf tegelijkertijd aan dat de VVD Thijs Kroese als wethouder miste en wenste hem beterschap.

Regio Purmerend

Er waren nog twee benoemingen tijdens de gemeenteraad. Namens PB21 legde Rob Klaucke de eed af. Hij komt in de raad als opvolger van fractievoorzitter Harry Poppelier, die onlangs ontslag nam als raadslid. Klaucke was nummer drie op de kandidatenlijst van PB21 en gezien het verkiezingsresultaat (de partij behaalde één zetel) wilde de partij hem naar voren schuiven als commissielid.

Burgemeester Bijl had zijn bedenkingen bij die voordracht, aangezien Klaucke eigenaar is van het online nieuwsmedium Regio Purmerend en hij in zijn rol van commissielid vertrouwelijke informatie zou krijgen. Een extern bureau bracht een negatief advies uit en Bijl nam dat advies over, evenals een meerderheid van de raad. Het bezwaar van de raad vervalt nu sprake is van een benoeming tot raadslid. Wesley Andringa is donderdagavond benoemd als commissielid voor PB21.