Nieuw magazine Vereniging Historisch Purmerend uitgekomen

Het nieuwe magazine van Vereniging Historisch Purmerend (VHP) is weer verschenen. De 57ste editie van het magazine staat boordevol mooie verhalen over Purmerenders en over de geschiedenis van de stad. In dit nummer onder meer: Ford-dealer Garage Zijp, de Hoornsebuurt als volkswijk, Bert Brune - slachtoffer en dader, Purmer 400 jaar droog, de CPN-afdeling Purmerend, Tennisclubs in Purmerend en de geschiedenis van de groenteboeren in Purmerend.

Stadshistoricus Ber de Lange komt volgens zeggen uit een oud groenteboerengeslacht. Zijn vader en grootvader hadden een winkel in de Nieuwstraat en zijn overgrootvader op de Slotterburgwal. Ber heeft alle groenteboeren beschreven in het magazine van de VHP en ze een gezicht gegeven in een beeldpresentatie.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Groenteboer Jaap de Lange voor zijn truck in de Nieuwstraat

In het monumentale pand op de Wagenbeurs nummer 2 begon Nic. Taman een groente- en fruitzaak onder de naam Beemster Welvaart. In het bovenlicht van de entree is het oude gemeentewapen van de Beemster te zien met daarop een rode koe. De ventwagen met paard Greta ervoor was een pracht van een combinatie.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Groenteboer Nic. Taman op de Beemsterburgwal

Ook wordt in het nieuwe magazine van de historische vereniging van Purmerend aandacht besteed aan de knipselkunst van Neeltje Prijs: Winteraanzicht op de dichtgevroren Where en de Wagenbeurs (1853). Voor logement De Vergulde Roskam, in het midden van de Wagenbeurs, staat de diligence, rechts daarvan het nog altijd bestaande monumentale pand Wagenbeurs 2. Neeltje was geboren in 1803 in de Wijdewormer en zij overleed op 59-jarige leeftijd in Purmerend. Neeltje Prijs behoorde in de negentiende eeuw tot de beste knipkunstenaars van Nederland. Terwijl de fotografie nog in de kinderschoenen stond, beeldde zij met schaar en sitspapier allerlei alledaagse maar ook historische taferelen uit, zoals het bezoek in 1842 van koning Willem II aan de Koemarkt.

Tekst gaat verder onder de illustratie.

Het magazine van VHP komt twee keer per jaar uit (maart en september) en is gratis voor de leden. Losse verkoopprijs is 5 euro. U kunt het blad kopen tijdens de inloopzaterdagen op de laatste zaterdag van de maand.

Gratis

Wilt u lid worden van onze vereniging, dan ontvangt u dit blad automatische bij uw lidmaatschap voor 15 euro per jaar. Daarnaast kunt u op vertoon van uw lidmaatschapskaart met 2 personen gratis naar onze lezingen. Aanmelden als lid kan via deze link: Lidmaatschap – Vereniging Historisch Purmerend

Beelden: aangeleverd door Vereniging Historisch Purmerend