RTV Purmerend.nl

Nieuw wapen tegen criminaliteit

De gemeente Purmerend komt met een nieuw wapen in de strijd tegen criminaliteit. Een team met de naam ‘Ondermijning’ richt haar vizier speciaal op plekken waar de onderwereld de samenleving infiltreert, zoals in de vastgoed- , agrarische- en bedrijven sector.

Na afloop van de commissie algemene zaken presenteerde het team, dat sinds april werkzaam is, zich aan de politiek. De spil van het team, een duo van ex-agenten, concentreert haar werk op het onaangekondigd bezoeken van bedrijfsterreinen op zoek naar weetplantages, spookwoningen, overtredingen van vergunningen en allerlei vormen van fraude. Zo werden in de afgelopen tijd de Beemster en twee Purmerendse bedrijventerreinen bezocht, waaronder de Koog.

Naast deze grootschalige controles; uitgevoerd samen met collega’s van onder andere de douane, de belasting, Liander, PWN, sociale recherche, brandweer en politie, onderzoekt het team ook individuele tips. Wat de tips en controles opleveren, brengen zij vervolgens in de openbaarheid. Niet onbelangrijk want zo betoogt het duo: ‘ Iedere terugmelding levert weer nieuwe tips op’.  

Het team werkt aanvullend op het werk van de politie. Een mooi voorbeeld is de controle op spookwoningen. In Purmerend bestaat al jaren een lijst met woningen waar volgens de basisregistratie niemand woont, maar die wel gebruikt worden als briefadres. Bepaalde personen blijven zo buiten het beeld van de politie, die te weinig menskracht heeft om die controles uit te voeren. Huiswerk voor het team. Speciale aandacht is er ook voor agrariërs. Het duo steunt hen door ze weerbaar te maken tegen verzoeken van vreemden om hun schuur te verhuren.

Heeft u vermoedens van bijvoorbeeld een hennepkwekerij of andere illegale activiteiten? Dan kunt u daarvan een melding maken bij de politie (0900-8844). Liever anoniem? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem. Zij zijn zeven dagen per week bereikbaar via 0800-7000. Anoniem melden kan ook via het online formulier: www.meldmisdaadanoniem.nl
Sinds de komst van het team ondermijning misdaad kunt u ook daar uw vermoedens melden of signalen doorgeven van fraude, illegale bewoning of zaken waarvan u denkt: dit klopt echt niet. Mail daarvoor naar fraudemeldpunt@purmerend.nl