RTV Purmerend.nl

Nieuwe appartementen krijgen sedum plantjes op het dak

GroenLinks heeft er tijdens de raadsvergaderingen met regelmaat aandacht voor gevraagd; beplant de daken van appartementen. Nu komt het er dan van. De drie in aanbouw zijnde appartementencomplexen in het Wagenweg gebied met 70 huurwoningen krijgen naast zonnepanelen ieder een groen sedum dak.

Voordelen van groene daken zijn er volop. Ze absorberen warmte, waardoor de temperatuur in de woningen minder oploopt. Tegelijkertijd dragen ze bij aan de biodiversiteit. Maar ook de waterhuishouding heeft er baat bij. Zo eist het Hoogheemraadschap dat als er nieuwbouw komt, de waterhuishouding niet extra belast mag worden. Voor Jelle van Ooijen werkzaam bij opdrachtgever de Wooncompagnie biedt een groen dak daarvoor een fantastische oplossing. Van Ooijen:  ‘De plantjes en de bodem waarop ze groeien, absorberen bij regen veel water en geven dat later weer vertraagd af. Hierdoor worden de sloten aanzienlijk minder belast’.

De plantjes en de bodem waarop ze groeien, absorberen bij regen veel water en geven dat later weer vertraagd af. Hierdoor worden de sloten aanzienlijk minder belast

• Van Ooijen

Van Ooijen is wel zo fair om te vertellen dat de korting op de leges bij de aanleg van groene daken een rol heeft gespeeld. ‘Deze korting heeft zeker bijgedragen. Vooral omdat de methoden om water te compenseren kostbaar zijn. Nu gaat verduurzamen tenminste niet ten koste van de betaalbaarheid van onze sociale huurwoningen’. Ook het kortingsvoorstel kwam van GroenLinks (GL).  Samen met het CDA dienden zij hiervoor een motie in bij de begrotingsbehandeling in november 2020. Fractievoorzitter Fred Beijert (GL) reageert verheugd: ‘Wij zijn erg ingenomen met het resultaat van dit initiatief’.  

Wij zijn erg ingenomen met het resultaat van dit initiatief

• Fred Beijert