NKT al jaren een begrip: "Om de top te bereiken moet je hard werken"

Al ruim dertig jaar is het NKT een begrip in Purmerend en omgeving. De docenten van de theaterschool leren kinderen om te zingen, dansen en acteren. Maar vooral om zekerder te worden, benadrukt Jeroen Man. Volgens de artistiek leider kan iedereen meedoen, maar is meer nodig om de top te bereiken. "Het is echt hard werken."

Bijna 25 jaar loopt de geboren Purmerender rond bij de theaterschool aan de Gedempte Singelgracht. Hij ziet kinderen uitgroeien tot zelfverzekerde jonge mensen en soms zelfs musicalsterren. "Om die stap te maken moet je veel willen opgeven. Ik heb bijvoorbeeld zelf afgelopen tijd twee huwelijken en vijf verjaardagen gemist. Ik begrijp dat het lastig kan zijn om dat te beslissen, maar het draait echt om keuzes maken. School gaat altijd voor, maar als je meer wil doen moet je ook meer laten."

Grensoverschrijdend gedrag

Kortom: als potentieel hoofdrolspeler van een musical moet het NKT van je op aan kunnen. Maar in een tijd met veel aandacht voor grensoverschrijdend gedrag en #MeToo, denkt ook de theaterschool na over wat kan. "Ik ben misschien vroeger ook wel wat te veeleisend geweest", vertelt Man in de nieuwste podcast van RTV Purmerend. "We zijn ons ervan bewust dat je niet over andermans grenzen moet gaan en mocht iemand een verkeerde stap maken, staan gelijk tien mensen op dat het niet kan." Hij benadrukt: "We hebben al jaren een vertrouwenspersoon en dat hebben wij als organisatie ook nodig. Zorgvuldigheid is het allerbelangrijkste als je met kinderen werkt."

Beluister de nieuwste podcast van Wesley Dekker via je favoriete podcastplatform. Maandag is de aflevering vanaf 21:00 uur te horen bij RTV Purmerend. Via de televisie, radio of online.

Foto: Evert Ruis