RTV Purmerend.nl

Ongeborenen voorlezen met Bieblala

Het is algemeen bekend dat voorlezen belangrijk is voor de taalontwikkeling van een kind, maar het is minder bekend dat dit al vanaf de geboorte begint. De Bibliotheek Waterland gaat nog een stapje verder: beginnen met de taalontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Hiervoor ontwikkelden zij BiebLala, een prentenboek met babyliedjes ‘van buik tot schoot’.

In het boekje staan acht liedjes die de aandacht trekken van baby’s tijdens de zwangerschap. Een baby kan vanaf 16 weken al horen en vanaf 24 weken gaat dit over in actief luisteren. Om jonge ouders te enthousiasmeren brengt Bibliotheek Waterland naast het boekje BiebLala een bijbehorende Spotify-playlist en animaties op YouTube uit.

Bibliotheek Waterland verloot vijf exemplaren van dit prentenboek. Meedoen kan via de website: www.bibliotheekwaterland.nl/bieblala. BiebLala wordt een vast onderdeel van de BoekStartprogrammering. BoekStart is een landelijk programma van Stichting Lezen. Op zaterdag 19 juni is het BoekStartdag in de Bibliotheek. In samenwerking met de gemeente nodigt de bibliotheek ouders uit om na de geboorte een BoekStartkoffertje te halen vol leestips, een voorleescadeautje en een gratis abonnement voor hun kind tot de 18e verjaardag.

Op 10 juni was de lancering van BiebLala in de Bibliotheek Purmerend in bijzijn van drie beleidsambtenaren uit het werkgebied van Bibliotheek Waterland; Janneke van Dijk (Purmerend/Beemster), Maaike Duiker (Edam-Volendam, Hilda Chin-a-tam (Landsmeer). Janneke van Dijk (zelf in verwachting) mocht het eerste BiebLala boekje in ontvangst nemen van Norbert van Halderen, directeur-bestuurder Bibliotheek Waterland. (foto's Els Broers)