RTV Purmerend.nl

Ontwikkeling Oostflank Purmerend

De derde participatieronde voor de ontwikkeling van de woningbouwplannen in de Oostflank van Purmerend is dinsdag 20 april van start gegaan met een ronde tafelgesprek in het Burggolfhotel. Gemeente Purmerend voert samen met BPD bouwfonds gebiedsontwikkeling en Staasbosbeheer later in de week nog een aantal gesprekken in de Purmer Zuid en - Noord, het Purmerbos en op de Kaasmarkt. 

Gespreksonderwerp is een vijftal modellen ontwikkeld op basis van verkregen informatie bij eerdere meedenkbijeenkomsten, een drietal enquêtes waaronder één speciaal onder jongeren en reacties op de website/mail. 

De modellen zijn geen plannen, die komen later, maar schetsen welke indelingen er mogelijk zijn. Voor omwonenden, bezoekers van het Purmerbos, woningzoekenden, verenigingen en andere belangstellenden een uitgelezen moment om met voor- en nadelen naar voren te treden. 

De vijf modellen verschillen van elkaar in meerdere opzichten. Het gaat dan om de grootte van het bos, de eenheid van het bos, nieuwe woningen tegen bestaande aan, bescherming van moeras en vogelbroedgebied door waterscheiding met woningen en een doorlopende natuurverbinding door het gehele gebied die ook natura 2000 gebieden als Zeevang en Ilperveld verbindt. 

Op basis van alle verzamelde informatie wordt een gebiedsvisie opgesteld met daarin uitgangspunten voor de ontwikkeling van de Oostflank. Ook daaraan kunnen de verschillende groeperingen een bijdrage leveren. Uiteindelijk wordt de gebiedsvisie vastgesteld door de gemeenteraad, waarna de deelplannen ontwikkeld worden. Niet eerder dan 2025-2026 gaat de eerste spade de grond in.

In de onderstaande foto’s modellen 2 tm 5 inclusief een korte beschrijving.