Onvergetelijke ervaring voor navigator Marcel van Wort tijdens Dakar Rally: "De kers op de taart"

Marcel van Wort is de navigator van het Bolk Dakar Rally team met rijder Jaap Bolk. Dit jaar deden ze voor het eerst mee aan de Dakar Classic en werden direct derde. Hij vertelde vorige week over zijn avontuur in het radioprogramma Purmerend Sport. “Ik wil volgend jaar zeker weer meedoen en dan willen we volledig op bio-ethanol rijden.”

Van Wort doet al vanaf zijn zestiende aan motorcross. Hij begon ongeveer twintig jaar geleden met het rijden van rally’s op motoren, ook in de woestijn. “Op een gegeven moment werd ik als navigator voor autoteams gevraagd. Motorrijders schijnen goed te kunnen navigeren, want op de motor rijd je en navigeer je tegelijk.”

Hij heeft vervolgens tientallen races gefungeerd als navigator, totdat je werd gebeld door Jaap Bolk. “Daar hoefde ik slechts een milliseconde over na te denken. Hij belde dat ik met mijn vrouw in de auto zat, dus het was een heel kort overleg”, lacht de Purmerender. Hij heeft veel gehaald uit zijn deelname aan de Dakar, omdat ze het als team hebben geflikt. Daarnaast is het een mooie omgeving en de Dakar blijft natuurlijk dé rally. De kers op de taart.”

Tekst gaat verder onder video.

Ongelukken

Als je filmpjes van de Dakar Rally ziet, zie je vooral de ongelukken tijdens de race. Van Wort legt uit dat er geen specifieke regel is om te helpen, maar het is wel ongeschreven regel om te helpen. De organisatie kan met een apparaatje bijhouden hoeveel tijd een deelnemer er aan kwijt is, die krijg je ook weer terug. “Als er een medisch ongeval is, ben je wel verplicht te helpen. Je kan de organisatie inschakelen met een rode knop in de auto en dan komt er direct een helikopter. Via dat apparaat houd je ook contact met de organisatie.” De navigator heeft meermaals andere mensen moeten helpen, waaronder zijn grootste concurrent.

Tekst gaat verder onder de video.

Marseille

De rallyauto van Bolk Dakar Rally team wordt op dit moment vervoerd vanuit Saoedi-Arabië naar Frankrijk. “Een boot zorgt ervoor dat de auto in Marseille komt. Binnenkort halen we de auto dan op en stallen we hem bij Jaap Bolk thuis. Hij heeft een grote schuur, waarin we kunnen sleutelen.”

Woensdagavond is Million Manhoef, profvoetballer bij Vitesse, te gast in Purmerend Sport.

Foto: Dakar Press (aangeleverd door Marcel van Wort)