Oogstknutselen in de Beemster

Een traditie die al zo’n 25 jaar bestaat: oogstknutselen. Op de zaterdag voorafgaand aan de feestelijke oogstdienst in de Keyserkerk, komen kinderen knutselen bij de familie Bregman. Het werk wordt daarna meegenomen naar de kerk en tijdens de dienst op zondag in de kerk tentoongesteld. 

Het begon ooit als activiteit van de zondagsschool van de Beemsterkerk, maar sinds 15 jaar is het vooral een activiteit van het Beemster Kinderkoor. Maar ook kinderen die geen lid zijn van het Beemster Kinderkoor zijn van harte welkom om mee te doen met het knutselen en vervolgens de oogstdienst bij te wonen.

Vrolijke boel

Het was een vrolijke boel in de schuur van de familie Bregman. Zittend op strobalen en onder toeziend oog van de schapen werd er enthousiast geknutseld. Grote pompoenen werden uitgehold en uitgesneden, met de kleinere pompoenen werden bloemstukjes gemaakt en met allerlei klein materiaal werden herfstkransen versierd.

Maar liefst drie werkstukken per kind. Dat was dus wel even flink aanpoten. Niet alleen voor de kinderen maar ook voor de aanwezige papa’s en mama’s die assisteerden bij het uithollen en uitsnijden van de pompoenen. Sommige gunden zich nauwelijks de tijd om even te genieten van de versnaperingen die door Ida Bregman werden uitgedeeld.

Keyserkerk

Tijdens de oogstdienst bleek dat het resultaat van een middag knutselen er mocht zijn! De werkstukken hadden een prominente plaats gekregen midden in de kerk. Maar niet alleen de knutselwerken werden bewonderd. Het optreden van het Beemster Kinderkoor onder leiding van Stijn Aartsen en Maite Hes aan de piano kreeg ook veel lof. De kinderen zongen verschillende liedjes met “oogst” als thema. Bij sommige liedjes voerden de kinderen ook nog een choreografie uit, waaraan zelfs de allerkleinste kinderen meededen. Kortom, er werd succes geoogst!

Foto: Liesbeth van Woensel