Op bezoek bij Sinterklaas

In voorgaande jaren namen medewerkers van de weidevenner.nl regelmatig een last-minute vlucht naar Spanje voor een exclusief gesprekmet Sinterklaas. Er is vooraf altijd contact met Madrid via sociale media en dit jaar appte de Sint "kom maar weer gezellig langs voor een interview, kunnen we even bijpraten over mijn komende bezoek aan Purmerend." De redactieleden springen dan onmiddellijk in de trein van naar Madrid. Geen gedoe op Schiphol en goed voor het milieu.

De ontvangst is weer allerhartelijkst. De Sint is in een goede bui, want alles loopt op rolletjes. De intocht in Purmerend is geregeld, de speciale mantel die hij altijd draagt tijdens zijn verblijf in Nederland hangt keurig fris gestoomd in de kast en de staf is glimmend gepoetst. Klaar voor de reis naar Purmerend. De pieten zijn druk in de weer. Zij moeten de verlanglijstjes doornemen en de cadeautjes bij elkaar zoeken en dat is een geweldig karwei. 

Gouden tafel 

Ook nu mogen we bij hoge uitzondering plaatsnemen in de ‘deftige kamer’ aan een gouden tafel met gouden stoelen. Sint vertelt altijd heel erg blij te zijn met de intocht in Purmerend en het geweldig te vinden dat hij deze keer weer met de stoomboot aankomt. De redactieleden hebben een boodschap van meneer Cees (voorzitter van de organisatie) meegenomen en daaruit blijkt dat alles geregeld is. “Geen zorgen Sinterklaas, de mensen van Marktstad zorgen samen met veel vrijwilligers dat alles prima verloopt.” 

Welkomstwoord

 Even later stormt de belpiet binnen met de mobiele telefoon. Het is burgemeester Ellen van Selm die net als vorig jaar de Sint van harte welkom heet. Sint is blij verrast en vindt het geweldig. “Geweldig op u op de steiger te ontmoeten en dan weer ouderwets op het paard door de stad. Ik geniet van de duizenden kinderen, vaders, moeders en oma’s en opa’s langs de route." Al snel blijkt weer dat Sinterklaas uitermate goed op de hoogte is over het gebeuren in Purmerend en worden zaken als het viaduct A7 en de fatbikes doorgenomen. 

De vele Pieten zijn hard aan het werk, maar toch wel nieuwsgierig wie die vreemde bezoekers zijn. Enkelen proberen zelfs de ‘deftige kamer’ in te gluren. Het afscheid van Sint en de Pieten is weer allerhartelijkst en afgesproken wordt tijdens de intocht ergens langs de route naar elkaar te zwaaien. Dan brengt de belpiet de gasten weer terug naar het treinstation en na enkele uren sporen, stopt de trein op station Weidevenne. Met een zak vol pepernoten en chocoladeletters zijn we weer thuis en kunnen haast niet wachten op de intocht op 19 november.