Opnieuw controle tegen spookbewoning

De gemeente controleerde dinsdagavond 6 juni in totaal 28 woningen in Purmer-Zuid, Overwhere en de Beemster. Deze controle werd uitgevoerd om spookbewoning tegen te gaan. Het is de tweede keer in een maand dat de gemeente een dergelijke controle organiseert. Tijdens de controles worden adressen bezocht waar al langere tijd niemand staat ingeschreven.

Twee panden werden bewoond door personen die niet op dit adres staan ingeschreven. Op drie adressen was niemand aanwezig, maar omdat er wel signalen van bewoning waren, zullen deze in een volgende controle worden bezocht. Tien panden waren leegstaand, werden verbouwd, stonden te koop of waren net verkocht.

Inschrijvingen worden bijgehouden in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit systeem is weer gekoppeld aan bepaalde voorzieningen en maatregelen. Dit kan gaan om een uitkering, de berekening van een studietoelage of de bepaling van de gemeentebelastingen. Ook andere organisaties zoals pensioenfondsen, de Belastingdienst of schuldeisers gebruiken de BRP. De gemeente vindt het alleen al daarom belangrijk dat de BRP op orde is.

Burgers kunnen helpen spookbewoning tegen te gaan. Van spookbewoning kan sprake zijn als de woning niet bewoond is maar wel volledig is ingericht. Of als er alleen ’s nachts mensen in de woning zijn. Vermoedens kunt u melden bij de gemeente via fraudemeldpunt@purmerend.nl. Vermoedt u criminele activiteiten? Dan kunt u dit melden bij de politie via telefoonnummer 0900-8844. Of anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl of telefonisch (0800-7000).