RTV Purmerend.nl

Ouder worden en verhuizen

Veel ouderen verhuizen pas naar een andere woning als het niet anders meer kan. Als de gezondheid het echt niet meer toestaat. Vaak is het woningaanbod niet genoeg bekend of er wordt opgezien tegen de rompslomp van de verhuizing en de woonlasten. De gemeenten in Zaanstreek-Waterland zijn daarom in 2021 gestart met een pilot om ouderen te stimuleren te verhuizen naar een passende woning. De resultaten zijn zodanig dat de wethouder Kroese (PvdA) heeft laten weten dat de pilot nog een jaar wordt voortgezet. 

De pilot houdt in dat ouderen boven de 65 jaar onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming in de verhuiskosten krijgen van €1000. Plus een huurprijsbehoud in het eerste jaar na de verhuizing. Deelnemende woningcorporaties wijzen geschikte sociale huurwoningen aan speciaal voor deze regeling; huizen gelijkvloers, zonder trappen te bereiken met een maximum van drie kamers. De regeling geldt voor ouderen met een sociale huurwoning en een inkomen beneden de benodigde inkomensgrens. 

Tussen juli 2021 en eind maart 2022 hebben de samenwerkende corporaties 101 woningen aangeboden. Daarvan zijn er 60 verhuurd via de nieuwe regeling en 57 verhuissubsidies uitgekeerd. Uit een enquête onder de betrokken ouderen zegt 55% de overstap gemaakt te hebben omdat de nieuwe woning aansluit op hun woonwensen. Vooraf hadden deelnemende partners de lat gelegd bij 50%. 

Voor het tweede jaar is de regeling wel aangescherpt. Zo geldt het huurbehoud alleen nog als senioren een niet-gelijkvloerse woning verlaten of een gelijkvloerse woning van minimaal 70 vierkante meter. Verder wordt de informatievoorziening aan ouderen verbeterd door een gerichte communicatiecampagne te organiseren. Daarnaast gaan de corporaties zorgen voor een nog beter passend aanbod van woningen. De pilot past bij de uitgesproken wens van de Purmerendse raad dat met dit experiment daadwerkelijk woningen vrijkomen voor andere groepen woningzoekenden op de woningmarkt.