RTV Purmerend.nl

Overlanderstraat in Purmer-Noord krijgt oversteekplaats met midden eiland

De verkeersveiligheid in de Overlanderstraat is een onderwerp dat al langer speelt. Daarom nam de Raad bij de begroting van 2021 een motie aan van CDA, GemeenteBelangen Purmerend en Stadspartij. Het doel, de verkeersveiligheid te vergroten met een flexdrempel. Bij de voorbereiding ervan bleken al snel allerlei bezwaren. Het college kwam met een alternatief waar de raad zich donderdag 7 april in de commissie Ruimte over boog.

Voor de flexdrempel zouden tien bomen worden gekapt en 25 parkeerplekken verdwijnen. Maar het belangrijkste probleem is wel dat de voorziening leidt tot onveilige situaties voor fietsers. Door de extra slinger die de bussen moeten maken om erop te komen. De kosten zijn bovendien hoger dan het uitgetrokken bedrag. 

Tijdens het debat kwamen nog meer bezwaren naar boven. Peters van de PVV wees op de geluidshinder bij het verzinken in het wegdek; bij de enige flexdrempel die Purmerend rijk is in de Koog. Grader van de Ouderenpartij AOV signaleerde dat geplaatste drempels daarom ook weer worden weggehaald. 

 Het alternatief dat het college heeft ontwikkeld is een oversteekplaats met middeneiland in zebra patroon. De voordelen zijn talloos. Het neemt minder ruimte in beslag. Er verdwijnen geen bomen en aanzienlijk minder parkeerplekken. Voetgangers kunnen veiliger oversteken. Zij kunnen in het midden even halt houden om goed de weg te kunnen overzien alvorens verder te lopen. 

Het voorstel viel in goede aarde bij alle partijen uitgezonderd D66. Deze partij wilde eerst de uitkomsten van het verkeersveiligheid onderzoek bekijken en in prioriteiten omzetten alvorens akkoord te gaan. In reactie hierop meldde wethouder Lageveen (Stadspartij-BPP) hierop niet te wachten omdat het gaat om een pilot.