Peter R. de Vries; een vriend voor slachtoffers en nabestaanden

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries werd dinsdagavond 6 juli neergeschoten in het centrum van Amsterdam. De Vries ‘vecht op dit moment voor zijn leven’. Slachtoffers en nabestaanden zien De Vries vaak als een vraagbaak, een vriend, in een wereld die ze niet kennen.

Eind jaren ’70 begon de destijds 21-jarige De Vries aan zijn journalistieke loopbaan bij De Telegraaf, nadat hij zijn militaire dienstplicht had vervuld. De Vries volgde in die tijd onder andere de Heineken ontvoering op de voet. Op 10 oktober 1995 startte het televisieprogramma ‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’. De jaren daarna stonden vele zaken zoals de Puttense Moordzaak, Nicky Verstappen en de affaire tussen drugsbaron Klaas Bruinsma en prinses Mabel centraal in het programma.

Hyves

Ik ben echt behoorlijk geschrokken van deze laffe daad, vertelt Claudia Claassens aan RTV Purmerend. ‘‘Hij heeft altijd voor iedereen gevochten, maar dit wordt waarschijnlijk zijn grootste gevecht.’’ Het is 2008 als de zoon van Claudia onderwerp is van een schokkende reportage. Een man uit Nieuw-Vennep benaderde de 12-jarige jongen via Hyves. Claudia verzamelde onder andere gesprekken en ging richting de politie. ‘‘Het was niet genoeg vertelden ze bij het politiebureau. Dat vond ik raar. Het ging toch wel om het welzijn en de veiligheid van een aantal hele jonge kinderen.’’ Claudia schakelde de redactie van de misdaadjournalist in. ‘‘Daar waar de politie alles liet liggen, waren Peter en zijn team direct bereid om naar de situatie te kijken.’’

Het komt tot een gecontroleerde afspraak tussen de 12-jarige en de 35-jarige verdachte. 19 november 2008, de man is exact op tijd bij het Leeghwaterbad. Uit niks blijkt twijfel bij de man; hij maakt direct aanstalten om met de jongen richting de bosjes te gaan. Zover kwam het niet, na een tiental meters vangt De Vries de man op en confronteert hem. De pedofiel werd direct gearresteerd. Door de aandacht van het programma kwamen nog meer aangiftes binnen. Naar aanleiding van de zaak werden Kamervragen gesteld. Hierdoor is bij de politie veel veranderd op het gebied van dit soort aangiftes. Tevens is er een overheidscampagne gestart op onder andere scholen om kinderen en ouders bewuster te maken van de gevaren van internet. ‘‘Doordat Peter zich heeft vastgebeten in de zaak, is er een kettingreactie ontstaan die meer mogelijkheden geeft om iets te doen tegen deze praktijken. Daar ben ik hem dankbaar voor. Hij is een betrokken en realistische man. Iemand die slecht tegen onrecht kan en doorgaat tot de onderste steen boven is.’’

Petertje Oort

In december 2020 maakte De Vries bij RTL Boulevard bekend dat er een serieuze tip binnen was gekomen rondom de moord op Petertje Oort uit 1982. Deze tip kwam binnen na media-aandacht bij RTV Purmerend. De misdaadjournalist werd geïnterviewd en daarnaast verschenen op de website van RTV Purmerend meerdere artikelen over de moordzaak.

Bekijk hieronder het fragment over Petertje Oort in de RTL Boulevard-uitzending van 29 december 2020.

Foto: screenshot RTL