Peter Stiphout (79) overleden; steunpilaar voor Purmerendse veteranen

Peter Stiphout is overleden. De Purmerender was jarenlang voorzitter van Stichting Veteranen Purmerend (SVP). Met de stichting zorgde Stiphout voor een belangrijke ontmoetingsplek voor veteranen. Maandelijks ontmoeten ze elkaar in een Purmerends restaurant. De vereniging werd beloond met een Gouden Purmerender.

Zeg je Peter Stiphout, dan zeg je veteranen. Zijn veteranen. Stiphout heeft in de jaren negentig gediend in Cambodja. "Je zit in een verscheurd land, waar net vrede is ontstaan. Wij waren er om de verkiezingen te begeleiden. Ik was niet bang. Ik moest gaan. Zes maanden en dan weer naar huis", vertelde Stiphout. Hij was geregeld te gast in programma's van Purmerend. Begin 2020 vertelde hij over zijn diensttijd en de stichting in onze podcast.

Hoewel dienstplichtigen niet meer actief worden opgeroepen, was Stiphout een voorstander van de dienstplicht. Het brengt niet alleen de jongeren, maar ook de maatschappij veel, stelde hij. "Na de dienstplicht is er een groep mensen die recht op de benen staat en goed kan functioneren. (Tekst gaat verder onder de video)

Groepen

Naast zijn werkzaamheden voor de veteranen, was de Purmerender ook actief in allerlei andere organisaties. Stiphout was jarenlang actief bij wijkkerngroep Overwhere en later secretaris van de wijkwerkgroep Veiligheid & Verkeer. Ook werkte hij mee aan de groep Postactieven van de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren. Deze vereniging is niet alleen een vakbond, maar ook een beroepsvereniging.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau

Vanwege zijn verdiensten voor de maatschappij werd Stiphout benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Stiphout was de laatste jaren van zijn leven ziek. Hij werd 79 jaar. Zijn uitvaart vond vrijdag plaats aan de Purmerweg.

Foto's: Evert Ruis