Peter van der Zwaan hoopt plezier terug te vinden bij Ilpendam

Na een mislukt seizoen bij ZVC’22 is voetbaltrainer Peter van der Zwaan begonnen aan zijn nieuwe klus bij ‘dorpsclub’ SV Ilpendam. “Daar heb ik in mijn carrière de beste successen beleefd, dus het is logisch dat ik het nu weer bij Ilpendam probeer”, laat hij weten in het sportprogramma Purmerend Sport.

Een ervaring rijker, maar een illusie armer. Zo is het kortstondige dienstverband (halfjaar) tussen Van der Zwaan en fusieclub ZVC’22 te omschrijven. “Op de kop af ben ik al dertig jaar trainer, maar zoiets als vorig seizoen heb ik nog nooit meegemaakt. Ik had aan het begin van het seizoen op papier een selectie van veertig man en vier keepers.”

Gezeur

Dat bleek in de praktijk toch anders te liggen. “Door de fusie tussen FC Zaandam en Zaanlandia waren er een veel spelers weggelopen. Afspraken werden niet nagekomen, waardoor ik moest terugvallen op spelers uit het tweede. Dat leverde vervolgens zoveel gezeur en discussie op, dat ik ben vertrokken.”

Dorpsclub

De Purmerender koos specifiek voor een dorpsclub. “In het verleden heb ik al bij EVC, IVV en Abcoude gewerkt. Daar ging het altijd goed en naar behoren. De Rijp heb ik bijvoorbeeld naar de derde klasse geleid.” Bij Ilpendam voerde hij meerdere gesprekken, maar de klik was er van beide kanten. “Zij zijn gedegradeerd afgelopen seizoen, dus het is vooral belangrijk om het vertrouwen terug te krijgen bij de spelers. Er zijn drie basisspelers gestopt, dus we moeten opnieuw gaan bouwen aan het team.”

Laatste kunstje

“Ik hoop dat dit mijn laatste kunstje is”, zei Van der Zwaan onlangs in het NHD. “Ik ben geen clubhopper en als ik het naar mijn zin heb, zit ik meerdere jaren bij een club. Daarin was vorig jaar echt een uitzondering. Ik denk dat we dit seizoen goed mee kunnen draaien in de middenmoot en dan zijn we wel waar het schip strandt.”

Tekst gaat verder onder de video.

Woensdagavond spreken Arno van der Breggen en Milton Pus met Pien Selbeck. Zij is head of rugby en coach van de Blue Babes bij Rugby Club Waterland. Purmerend Sport is tussen 19.00 en 20.00 uur te kijken en beluisteren bij RTV Purmerend.