Petertje Oort veertig jaar geleden vermoord: "Er moeten mensen zijn die meer weten"

Het is veertig jaar geleden dat Petertje Oort (10) is overleden. De moordzaak zorgde voor onrust en verontwaardiging in Purmerend en omgeving. Tot op de dag van vandaag is de dader niet gepakt. Ook niet door tussenkomst van Peter R. de Vries en RTV Purmerend.

Petertje Oort is zondag 15 augustus 1982 op de verjaardag van zijn neefje, als hij besluit om naar huis te gaan. Het is een klein stukje van de Boeierstraat in Wheermolen naar de Kolfstraat in Overwhere, maar de jongen komt nooit thuis. Al snel start de familie een zoekactie, maar tevergeefs. Elk spoor van de tienjarige Petertje ontbreekt. Tot een dag later. Een bestuurder van een motorjacht ontdekt het lichaam van de jongen in het water van de Purmerringvaart. Hij is door verdrinking om het leven gekomen, maar was waarschijnlijk al bewusteloos voordat hij in het water terechtkwam.

Een brief

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries kreeg vier weken na de moord een brief van de moeder van Petertje. "Er deden verschillende geruchten de ronde en de ouders van Petertje gingen daaraan onderdoor", vertelde de misdaadverslaggever twee jaar geleden in een uitzending van Koffie Lokaal. Het was de eerste kindermoord waar De Vries mee in aanraking kwam. "Je zit bij de ouders op de bank en leert de familie beter kennen. Je bent ook pas 25 jaar en de zaak laat je niet meer los. Dat tart elke verbeelding."

Tekst gaat verder onder het fragment van Peter R. de Vries bij radioprogramma Koffie Lokaal.

In de loop van de tijd schreef Peter R. de Vries niet alleen meerdere artikelen over Petertje, maar maakte hij ook uitzendingen over de zaak. "Het is me altijd na aan het hart gegaan. Een jongen die van een verjaardagsvisite naar huis loopt, een stukje wat hij uit zijn broekzak kent, en ineens verdwijnt en wordt vermoord."

Veertig jaar

"Ook na veertig jaar willen wij weten wat er is gebeurd met Petertje", vertelt een woordvoerder van de politie. "We geloven dat er mensen in Purmerend en omgeving zijn, die meer weten. We roepen deze mensen op om zich te melden."

Heeft u een groot geheim of heeft u tips? Het is niet strafbaar om lange tijd informatie achter te houden. U kunt contact opnemen met het coldcaseteam: coldcase.noord-holland@politie.nl of 0900-8844. Meld Misdaad Anoniem is bereikbaar via 0800-7000.