Politie verhuist naar Baanstee

Later dan gepland (de verhuizing zou in het eerste kwartaal plaatsvinden) wordt het nieuwe politiebureau in Purmerend in gebruik genomen. Vanaf woensdag 29 september is het pand aan de Component 96 (Baanstee) de nieuwe thuisbasis voor de agenten. En na dertig jaar wordt het politielogo van het pand aan de Waterlandlaan vervangen voor een bordje ‘te koop’.

Het bedrijfspand aan de Component is  ‘duurzaam en toekomstbestendig’, verzekert een woordvoerder van de politie. In tegenstelling tot het gedateerde onderkomen aan de Waterlandlaan, dat uit zijn voegen barstte. Dus mocht de overheid met extra geld over de brug komen en in Purmerend meer agenten aan de slag kunnen, is er voor hen een werkplek aan de Component.

Geen ruimte

De verhuizing was volgens de woordvoerder de enige optie. Verbouwen van de huidige locatie was niet aan de orde, vanwege de kosten én omdat rondom het gebouw geen ruimte is voor uitbreiding. De keuze viel op een pand op het bedrijventerrein Baanstee, dat destijds te koop stond voor 2.4 miljoen euro. Voor welk bedrag de politie het pand uiteindelijk heeft aangekocht, wil de woordvoerder niet kwijt. Ook de verbouwingskosten worden niet openbaar gemaakt. Dat de verhuizing een half jaar op zich heeft laten wachten heeft te maken met aanpassing van de stroomvoorziening. Haperingen in de levering van materialen zorgde voor de vertraging.

Twee jaar geleden kondigde de politie al aan dat het bureau zou verhuizen naar de rand van de stade. Dat zorgde destijds voor veel kritiek op sociale media. ‘De dienstverlening voor het gebied, dus heel Waterland, blijft gewaarborgd’, aldus de woordvoerder, die constateert dat burgers steeds vaker online contact zoeken met de politie, bijvoorbeeld om aangifte te doen. Op de Facebook-pagina van de politie Purmerend staat een kort filmpje met een eerste indruk van de buiten- en binnenkant van het gebouw.