Politiek Purmerend voor Van der Valk hotel, provincie tegen

Politiek Purmerend stemde in met het bestemmingsplan voor het van der Valk Hotel in het Beusebos. Met de uitslag van 22 stemmen voor en 12 tegen komt er een voorlopig einde aan een langslepende kwestie binnen de Purmerendse politiek. Vooraf liet gedeputeerde Loggen (VVD) van de provincie weten tegen het bestemmingsplan te zijn. Hij kondigde aan, indien de gemeente het plan zou doorzetten, met een aanwijzing te komen. Het bestemmingsplan kan daarmee geblokkeerd worden.  

Voor verantwoordelijk wethouder Hegger (Stadspartij) kwam het bericht van gedeputeerde Loggen niet als een verrassing. Hegger: ‘ De reactie is een logisch gevolg van het verschil in standpunt tussen gemeente en provincie over de status van het Beusebos als landelijk of stedelijk gebied. Als er een aanwijzing volgt, zullen wij bij de bestuursrechter laten weten dat wij het daar niet mee eens zijn’.

Evert Ruis

Tegenstanders van het plan; Groenlinks, Gemeentebelangen Purmerend en de PVV hadden nog heel even hoop op een voor hen gunstige uitslag.  Maar hun 12 stemmen legden het af tegen de   meerderheid van 22 stemmen voor. De PvdA die eerder twijfelde, stemde uiteindelijk toch voor. Ook Leefbaar Purmerend twijfelde tijdens de eerdere commissie vergadering.  Die partij stemde nu verdeeld; twee tegen en één voor.  

Voorafgaand aan de besluitvorming liet burgemeester Bijl weten dat er bij het Openbaar Ministerie (OM) aangifte is gedaan van het ongeoorloofd delen van vertrouwelijke informatie raadsinformatie  met derden. Uit een publicatie in Dagblad Waterland is vast komen te staan dat de geheime overeenkomst tussen het college van Purmerend en van der Valk gelekt is. Bijl: ‘ Er gelden harde afspraken hierover die niet zomaar genegeerd kunnen worden.  Het OM kan onderzoek instellen en tot vervolging overgaan’.