Pot voor duurzaamheidsleningen aangevuld met een miljoen

Purmerendse huiseigenaren kunnen binnenkort weer een lening aanvragen voor het nemen van energiebesparende maatregelen. De pot wordt aangevuld met een miljoen euro. De aanvragen gelden voor leningen van minimaal € 2500 tot een maximaal bedrag van € 25.000. Het gaat om leningen met een lage rente, die lopen via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse Gemeenten (SVN). 

Eind vorig jaar was het potje ineens leeg. Belangstellenden die via de gemeentelijke website een aanvraag wilden indienen, kregen het bericht dat het geld voor de leningen op was. In de commissie Ruimte van donderdag 12 januari adviseerde de politiek positief op het collegevoorstel om ter aanvulling maar liefst 1 miljoen euro in de pot te stoppen. Alle partijen met uitzondering van de PVV stemden voor het voorstel. 

De woordvoerder van lijst Schaaij vroeg verantwoordelijk wethouder Lageveen (Stadspartij/BPP) om voortaan eerder naar de raad te komen met het verzoek om een aanvulling. Juist om te voorkomen dat de regeling tijdelijk opgeschort moet worden door geldgebrek. Hij werd op zijn wenken bediend door de wethouder Lageveen: “ Zodra de bodem in zicht is, gaat er een verzoek naar de Raad voor extra geld”. 

Nog niet eerder was er zo’n run op de duurzaamheidsleningen. Het college gooit het op de energiecrisis en de mogelijk eerder uitgestelde werkzaamheden door corona. Het geld komt beschikbaar nadat de gemeenteraad op 26 januari het besluit formeel bevestigt.