Provincie wil Sluisbrug op afstand laten bedienen: 'Voor betere doorstroming'

Voor veel Purmerenders is het een bekend gezicht: de brugwachter die vanuit het gebouw naast de sluis aan het werk is. Maar dat gaat binnenkort veranderen. De provincie treft voorbereidingen om de sluis en brug op afstand te bedienen. Van maandagavond 29 januari 22:00 uur tot vrijdagavond 2 februari 06:00 uur zal de Sluisbrug in de avonden en nachten afgesloten zijn.

"Met de werkzaamheden zorgen we ervoor dat de sluis en brug bediend kunnen worden vanuit de centrale in Heerhugowaard", stelt een woordvoerder van de provincie Noord-Holland. Tijdens de sluiting zullen tal van aanpassingen worden gedaan om de Sluisbrug gereed te maken voor de bediencentrale. De provincie noemt een aantal maatregelen: "We vervangen camera's en plaatsen hogere masten. We voeren testen uit om alle systemen goed af te stellen en te controleren of de brug veilig bediend kan worden."

Tekst gaat verder onder het fragment. Bij Raadszaken sprak omgevingsmanager van Noord-Holland, Bas van den Heuvel, over de sluiting.

Afgestemd

De laatste tijd worden steeds meer bruggen gekoppeld aan de centrale in Heerhugowaard. Het doel daarvan is een betere doorstroming. "Door de bediening van de bruggen vanuit één punt te organiseren, is het opstellen van bruggen beter op elkaar afgestemd. Zowel voor de scheepvaart als het wegverkeer."

Naar verwachting wordt de Purmerendse Sluisbrug na goede testresultaten voortaan gekoppeld zijn aan de bediencentrale. Tijdens de werkzaamheden wordt verkeer omgeleid via de A7 en Jaagweg (N235). (Brom)fietsers en voetgangers kunnen gebruikmaken van de Melkwegbrug.

Beeld: Evert Ruis