Purmer bereidt zich voor; evenementen en boek voor 400-jarig bestaan

Volgend jaar worden meer dan 40 evenementen georganiseerd in de Purmer, dat heeft de Stichting Purmer 400 bekendgemaakt aan RTV Purmerend. Zo komen er onder andere een tentoonstelling, opschoondag en bedrijvendag naar aanleiding van het 400-jarig bestaan van de polder. Tevens wordt er in samenwerking met Waterlands Archief en Vereniging Historisch Purmerend gewerkt aan een jubileumboek. Voorzitter Danny Schouten vertelt in de podcast van Wesley Dekker meer over de plannen.

Een tentoonstelling, parade, jubileumboek en veel meer, volgend jaar wordt hét jaar van de Purmer. De polder te midden van Purmerend, Edam en Monnickendam viel in 1622 droog en wordt dan 400 jaar. Stichting Purmer 400 is opgericht voor het jubileumjaar; ze stimuleert culturele activiteiten en neemt eigen initiatieven. ‘‘Er staat voor volgend jaar zoveel op de planning’’, vertelt Danny Schouten. ‘‘Zo hebben we onder andere een lichtjesroute en bedrijvendag. Bewoners en bedrijven in de Purmer staan te springen om weer iets te vieren. Dat is leuk om te zien.’’

Binnenzeeën

 Tussen de vijftiende en zeventiende eeuw zijn meer dan zeventig meren en plassen in Noord-Holland ingepolderd. Voor de inpoldering vormde de Purmer samen met de Schermer en Beemster binnenzeeën in de provincie. Vanwege de open verbinding tussen de Purmer en de Zuiderzee, was er voor een middelgroot meer relatief veel oeverslag door golven en stroming. Daarnaast was het winnen van landbouwgrond ook een belangrijke reden voor inpoldering.

Honderden jaren bleef landbouw de voornaamste bestemming van de Purmer. In de loop van de twintigste eeuw veranderde dit beeld. Purmerend kocht extra grond van Edam-Volendam en bouwde diverse wijken en een industriegebied in de polder. Dat ging niet zonder slag of stoot; meer dan vijftien jaar getouwtrek ging eraan vooraf. Nadat gedeputeerde staten Purmerend een groeitaak toedacht en Purmerend daar akkoord mee ging, ontstond er angst bij omliggende gemeenten voor beton in de Purmer. Verenigingen als Behoud Waterland groeiden uit tot actiegroepen, maar het mocht niet baten. In de begin jaren ’80 werden de eerste palen geslagen voor de Purmer-Noord en later volgden de Purmer-Zuid en bedrijventerrein De Baanstee.

De polder kreeg steeds meer wonen als bestemming, maar volgens Danny Schouten heeft de Purmer altijd haar charmes behouden. ‘‘De Purmer is zo’n mooi gebied. De historische gebouwen, de landerijen. Ik merk vaak niet dat ik zo dicht bij Purmerend bent.’’

Podcast

Voorzitter Danny Schouten is te gast in de podcast van Wesley Dekker. Beluister deze aflevering via je favoriete podcastapp of op de radio. Wesley’s Podcast, elke maandag vanaf 21.00 uur bij RTV Purmerend. Radiofrequentie 104.9 FM, televisiekanaal Ziggo 36 en KPN 1390.